Διοικητής αστυνομίας Λονδίνου: Εύχομαι να μην είναι τριψήφιος ο αριθμός των θυμάτων στον πύργο Γκρένφελ – 17 οι νεκροί

Διοικητής αστυνομίας Λονδίνου: Εύχομαι να μην είναι τριψήφιος ο αριθμός των θυμάτων στον πύργο Γκρένφελ – 17 οι νεκροί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ότι δεν θα φτάσει σε τριψήφιο νούμερο ο αριθμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, δήλωσε ότι θέλει να ελπίζει ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης, Στιούαρτ Κούντι.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Κούντι σημείωσε ότι πολλά από τα θύματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ, ένω η έρευνα για την εύρεση τους μέσα στο κτίριο μπορεί να πάρει ακόμη και μήνες. 

Στο μεταξύ, στους 17 ανήλθε επισήμως ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Με λύπη, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 17», ανέφερε νωρίτερα ο Κούντι.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας. 

Στο μεταξύ, την πιθανότητα να βρεθούν τυχόν επιζώντες, απέκλεισε η επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ντάνι Κότον, συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Παράλληλα, δήλωσε σήμερα ότι οι πυροσβέστες έφθασαν στον τελευταίο όροφο του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα γιατί δεν είναι ασφαλές γι αυτούς να περπατούν στις άκρες των καμένων χώρων του. Σε συνέντευξή της στο ITV, η Κότον είπε ότι κάποιες από τις εσωτερικές δομές (του κτιρίου) δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή ασφαλείς, ωστόσο είναι ασφαλής ο κεντρικός πυρήνας του.

Επομένως, οι πυροσβέστες μου ανέβηκαν στον τελευταίο όροφο χθες το βράδυ, πραγματοποίησαν την αρχική, σύντομη έρευνα από τις εισόδους των διαμερισμάτων. Παρότι έχουμε ανέβει εκεί, δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε ενδελεχή έρευνα και μέχρι να μπορέσουμε να καταστήσουμε ασφαλές το κτίριο δεν θέλω να διακινδυνεύσω την ασφάλεια των πυροσβεστών μου αυτή τη στιγμή.

Η Κότον είπε ότι στατικοί μηχανικοί και ειδικοί αστικής έρευνας και διάσωσης θα επιθεωρήσουν το κτίριο σήμερα και όταν κριθεί ασφαλές θα πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

Νωρίτερα, ειδικοί ασφάλειας κτιρίων δήλωσαν ότι τα έγγραφα της ανακαίνισης του κτιρίου δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Ο Πύργος Γκρένφελ, όπως ονομάζεται το κτίριο της δεκαετίας του '70, αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την πυρκαγιά είναι δώδεκα, ενώ οι πυροσβέστες διέσωσαν 65 ενοίκους του πύργου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα αναφέροντας πως «εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή