ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Κυβερνητική πλειοψηφία – ρεκόρ για το κόμμα του Μακρόν «βλέπει» δημοσκόπηση

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Κυβερνητική πλειοψηφία – ρεκόρ για το κόμμα του Μακρόν «βλέπει» δημοσκόπηση

Το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς το να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία – ρεκόρ στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών της 18ης Ιουνίου, κατέδειξε δημοσκόπηση της Opinionway την Πέμπτη.

Το σχήμα «Η Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 440-470 έδρες εκ των συνολικά 577 στην κάτω βουλή – ένα αποτέλεσμα που εφόσον επιβεβαιωθεί θα εδραιώσει τον θρίαμβο των πολιτικών δυνάμεων του κέντρου έναντι των παραδοσιακών κομμάτων που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν 70-90 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές, που βρίσκονταν στην εξουσία έως και πριν από ένα μήνα, θα εξασφαλίσουν μόλις 20-30 έδρες.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προβλέπεται ότι θα κερδίσει 1-5 έδρες και το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία μεταξύ 5 και 15. Η συμμετοχή προβλέπεται να ανέλθει στο 55,4%, υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο ωστόσο σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.