Η Πολωνία, το Αουσβιτς και οι πρόσφυγες

Η Πολωνία, το Αουσβιτς και οι πρόσφυγες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ. Η ανείπωτη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης συνήθως οδηγεί όσους τα επισκέπτονται να αναφωνήσουν «ποτέ ξανά ναζισμός» και να αποκηρύξουν την ιδεολογία που εξόντωσε εκατομμύρια ανθρώπους επειδή δεν ανήκαν στο «έθνος» όπως το αντιλαμβάνονταν οι ναζί. Αντιθέτως, τα συμπεράσματα που εξήγαγε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο στην προχθεσινή επίσκεψή της στο Αουσβιτς ακούστηκαν κάπως διαφορετικά, οδηγώντας σε ποικίλα σχόλια.

«Στη δική μας, ταραγμένη εποχή, πρέπει να αντλήσουμε από το Αουσβιτς το δίδαγμα ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών μας», είπε η Σίντλο σε τελετή για την 77η επέτειο από τη μεταφορά των πρώτων Πολωνών κρατουμένων στο στρατόπεδο συστηματικής εξόντωσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πολιτικός αντίπαλος της Σίντλο, Ντόναλντ Τουσκ, καταδίκασε απερίφραστα την τοποθέτηση αυτή. «Τέτοιου είδους σχόλια δεν πρέπει ποτέ να αρθρώνονται σε ένα τέτοιο μέρος από μία πρωθυπουργό της Πολωνίας», έγραψε ο Τουσκ, ενώ η Καταρίνα Λουμπνάουερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Νοβοτσέζνα κατηγόρησε τη Σίντλο ότι «εκμεταλλεύεται τη βαρβαρότητα του Αουσβιτς για να καλλιεργήσει στους Πολωνούς τον φόβο απέναντι στους πρόσφυγες».

Η διαμάχη αυτή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν ληφθεί υπόψη η μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια της πολωνικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα της ασφάλειας. Η κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος PiS έχει κατ’ επανάληψη δικαιολογήσει την άρνηση υποδοχής προσφύγων με επιχειρήματα περί ασφαλείας.

Οι πρόσφυγες που αρνείται να υποδεχθεί η Πολωνία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, φιλοξενούνται προσωρινά στην Ελλάδα και στην Ιταλία και έχουν περάσει από πολλαπλές συνεντεύξεις που πιστοποιούν το καθεστώς του πρόσφυγα. Προχθές η Κομισιόν κίνησε διαδικασίες εις βάρος της Πολωνίας για την άρνηση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή