Μεγάλη συμφωνία ΗΠΑ – Κατάρ 12 δισ. δολαρίων

Μεγάλη συμφωνία ΗΠΑ – Κατάρ 12 δισ. δολαρίων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Συμφωνία αξίας 12 δισ. δολαρίων, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15 της εταιρείας Boeing, υπέγραψε το Κατάρ. Στέλεχος της κυβέρνησης της χώρας ανέφερε χθες ότι η συμφωνία αποδεικνύει ότι το Κατάρ απολαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ουάσιγκτον, για να προσθέσει ότι η πρόσφατη διπλωματική διένεξη της Ντόχα με αραβικά κράτη δεν έπληξε τις σχέσεις ΗΠΑ – Κατάρ.

Το κρατίδιο του Κόλπου αντιμετωπίζει αυστηρές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τους περιφερειακούς της συμμάχους, οι οποίοι το κατηγορούν ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, υπέγραψε τη συμφωνία με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Μεσάλ Χαλέντ αλ Ατίγια. «Η υπογραφή αποδεικνύει σαφώς ότι οι αμερικανικοί θεσμοί είναι με το μέρος μας, αν και το γνωρίζαμε πάντα. Οι στρατοί μας είναι σαν αδέλφια. Η αμερικανική στήριξη στο Κατάρ δεν επηρεάζεται από πολιτικές μεταβολές», είπε χθες αξιωματούχος του Κατάρ, μιλώντας στην Ντόχα.

Στέλεχος του υπουργείου Αμυνας του Κατάρ ανέφερε ότι η συμφωνία αφορά την αγορά 36 αεροσκαφών. Το Νοέμβριο, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 72 συνολικά αεροσκαφών F-15QA στο Κατάρ, έναντι 21,1 δισ. δολαρίων.

«Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να είχαν τη δυνατότητα να αναστείλουν προσωρινά την υπογραφή της συμφωνίας, εφόσον το επιθυμούσαν. Δεν πιστεύω, όμως, ότι πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού και εξωτερική πολιτική συνδέονται άμεσα», έλεγε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Κόλπο.

Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, αλλά και κατά του ισλαμικού αντάρτικου στο Αφγανιστάν.

Η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ στεγάζει περισσότερους από 11.000 άνδρες και γυναίκες.

Την Τετάρτη, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ ανέφερε ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία έφθασαν χθες στο λιμάνι Χαμάντ του Κατάρ, στο πλαίσιο κοινής αεροναυτικής άσκησης. Το Πεντάγωνο, από τη μεριά του, ανακοίνωσε ότι η πώληση των αεροσκαφών θα ενισχύσει τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας μεταξύ Ουάσιγκτον και Ντόχα. Ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις και ο Καταριανός ομόλογός του, Χαλέντ αλ Ατίγια, συζήτησαν επίσης τις παρούσες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τη διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Η συμφωνία πώλησης των F-15 είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, εξαιτίας ενστάσεων του Ισραήλ, το οποίο υποστήριζε ότι αμυντικός εξοπλισμός με προορισμό τα κράτη του Κόλπου μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ ή άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε το Κατάρ ως «υψηλόβαθμο» υποστηρικτή της τρομοκρατίας, απειλώντας την προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποκλιμακώσει την κρίση.

Η τακτική της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε χθες ότι η Αγκυρα τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του. Ο Τούρκος υπουργός, που βρισκόταν χθες στο Κουβέιτ, πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες του Κόλπου με στόχο τη διαμεσολάβηση της χώρας του στην κρίση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου.

Ο κ. Τσαβούσογλου –και πριν από αυτόν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν– εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή εμπορικών και διπλωματικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος Ερντογάν μάλιστα χαρακτήρισε «επιβλαβή για το Ισλάμ» την απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Εμιράτων και Μπαχρέιν να υιοθετήσουν κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή