Οι άνδρες διακόπτουν τις γυναίκες

Οι άνδρες διακόπτουν τις γυναίκες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις γυναίκες στον κόσμο των επιχειρήσεων και αλλού, η ημέρα ήταν συνηθισμένη. Ενα ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ταξί Uber αστειευόταν για τη συνήθεια των γυναικών να φλυαρούν, ενώ την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, άρρενες συνάδελφοι της γερουσιαστού Καμάλα Χάρις διέκοπταν -για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα- ομιλία της από το βήμα της Γερουσίας.

Πανεπιστημιακές μελέτες και διηγήσεις αμέτρητων γυναικών δείχνουν ότι οι διακοπές, οι λεκτικές εντάσεις και η ουσιαστική ποινικοποίηση της έκφρασης άποψης από γυναίκες αποτελούν κοινή εμπειρία για κάθε γυναίκα, όταν αυτή βρίσκεται περικυκλωμένη από άνδρες.

«Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα, η οποία απολαμβάνει κάποιο βαθμό εξουσίας, γνωρίζει πώς ένιωσε η Καμάλα Χάρις. Πολλές από εμάς έχουμε εμπειρία να προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να υφιστάμεθα περιφρόνηση ή αδιαφορία», λέει η Λόρα Ουόκερ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ραδιοφωνικού σταθμού NPR στη Νέα Υόρκη.

Η γερουσιαστής Χάρις, πρώην εισαγγελέας, απηύθυνε εύστοχες -αλλά ενοχλητικές- ερωτήσεις στον εξεταζόμενο υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, όμως, διέκοπτε επανειλημμένως την κατάθεση, νουθετώντας μάλιστα τη Χάρις να αφήσει τον Σέσιονς να ολοκληρώσει. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ, διέκοψε τη Χάρις, λέγοντας ότι ο χρόνος της είχε εκπνεύσει.

Γυναίκες σε κάθε τομέα της επαγγελματικής ζωής αποκάλυψαν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ότι είναι συνηθισμένες σε τέτοιες συμπεριφορές. «Η προϊστάμενός μου -που είναι γυναίκα- μου είπε ότι είχε μάθει να επιτρέπει σε κάθε άνδρα να τη διακόπτει τέσσερις φορές σε συσκέψεις στελεχών, προτού διαμαρτυρηθεί. Αν διαμαρτυρόταν πιο συχνά, ήξερε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα», είπε η Τζόις Λαϊονάρονς.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Βικτόρια Μπρέσκολ, λέει ότι όσες γυναίκες υιοθετούν τακτικές ανδρών, διεκδικώντας τα δίκαιά τους στον χώρο εργασίας, χαρακτηρίζονται «κακοί χαρακτήρες» ή υστερικές. Ανδρες, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους, ανταμείβονται, ενώ οι θυμωμένες γυναίκες θεωρούνται ανίκανες ή ανάξιες να κατέχουν θέσεις εξουσίας στον χώρο εργασίας.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ και σχολιαστής του CNN, Τζέισον Μίλερ, περιέγραψε έτσι τη γερουσιαστή Χάρις ως «υστερική» και «φωνακλού». Παρότι η γερουσιαστής διέκοψε πράγματι τον Σέσιονς δύο φορές, ο τόνος της φωνής της ήταν ήρεμος και χαμηλής έντασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή