Ομαδικά πυρά AKP και εθνικιστών κατά «πορείας Δικαιοσύνης»

Ομαδικά πυρά AKP και εθνικιστών κατά «πορείας Δικαιοσύνης»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένα πυρά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το συμμαχικό του Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για την «πορεία δικαιοσύνης» που ξεκίνησε προχθές από την Αγκυρα, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. «Η Δικαιοσύνη αναζητείται όχι στον αυτοκινητόδρομο Αγκυρα – Κωνσταντινούπολη, αλλά στα ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τον Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του ιστορικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ότι διαπράττει «έγκλημα», διότι, κατά τη γνώμη του, «στοχοποιεί, δυσφημεί και απειλεί» δικαστές.

Η πορεία 425 χιλιομέτρων που ξεκίνησε την Πέμπτη ο Κιλιτσντάρογλου, πλαισιωμένος από χιλιάδες οπαδούς του, αποτελεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Ενίς Μπερμπέρογλου, βουλευτή του CHP, σε 25 χρόνια κάθειρξη. Το «έγκλημα» του Μπερμπέρογλου ήταν ότι έδωσε στον Τύπο βίντεο το οποίο στήριζε τις κατηγορίες για διοχέτευση όπλων από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ σε τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία. Αυτή η ενέργειά του κρίθηκε από δικαστήριο ως πράξη «κατασκοπείας». Επιθετικός έναντι του Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνοντας ότι «το CHP δεν επιδιώκει τη Δικαιοσύνη, αλλά την αναρχία». Διατηρώντας την ψυχραιμία του, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι το να περπατά κανείς στον δρόμο ισοδυναμεί με έγκλημα. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκουμε είναι η συνύπαρξη, η ειρήνη και η ηρεμία». Οι οπαδοί του Κιλιτσντάρογλου τον έχουν ανακηρύξει «Γκάντι Κεμάλ», καθώς ηγείται ενός πρωτοφανούς για την Τουρκία κινήματος πολιτικής ανυπακοής. Κανένα κόμμα εξουσίας δεν είχε στο παρελθόν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Στο μεταξύ, εντείνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον ύστερα από την απόφαση των εισαγγελικών αρχών στην αμερικανική πρωτεύουσα να εκδώσουν 12 εντάλματα σύλληψης εις βάρος σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν που επιτέθηκαν βίαια εναντίον Κούρδων διαδηλωτών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε την απόφαση «εσφαλμένη, μεροληπτική και στερούμενη νομικής βάσης», ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανταποδώσει πολιτικά, σύμφωνα με το CNN Turk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή