Πιθανόν νεκρός ο αρχηγός του ISIS

Πιθανόν νεκρός ο αρχηγός του ISIS

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το ενδεχόμενο να περιλαμβάνεται ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντατί, στους 300 νεκρούς ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στη Ράκα εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Ο θάνατος του Μπαγκντατί έχει αναγγελθεί και διαψευστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτό που δεν μπορεί να διαψευστεί είναι ότι το «χαλιφάτο» που ανακήρυξε πνέει τα λοίσθια.

«Στις 28 Μαΐου στις 00.35, έπειτα από επιβεβαίωση των πληροφοριών για τον χρόνο και τον τόπο συνάντησης των ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους, ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγμα εναντίον τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. «Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες τώρα ελέγχουμε μέσα από διαφορετικά κανάλια, παρών στη συνάντηση ήταν και ο επικεφαλής, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντατί, ο οποίος σκοτώθηκε».

Ιρακινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν χθες αμφιβολίες ως προς το αν ο Μπαγκντατί, που εθεάθη δημοσίως τελευταία φορά το 2014 στη Μοσούλη, βρίσκεται στη Ράκα. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Μπαγκντατί κινείται στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Συρίας με μικρή συνοδεία και δεν κάνει χρήση ηλεκτρονικών μέσων για να αποφύγει την ανίχνευση. Υποστηρίζουν ότι στη μεγάλη συνάντηση των στελεχών στη Ράκα βρισκόταν ο υπασπιστής του και όχι ο ίδιος.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εκτιμά ότι στο πλήγμα αυτό, για το οποίο είχαν ενημερωθεί και οι αμερικανικές αρχές, έχασαν τη ζωή τους 30 οπλαρχηγοί του ISIS και 300 σωματοφύλακές τους. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πώς θα οργανωθεί η αποχώρηση του ISIS από τη Ράκα, ενόψει της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν οι προελαύνουσες δυνάμεις της συμμαχίας Κούρδων – Αμερικανών – Ρώσων και τοπικών αραβικών φυλών που αντιτίθενται στους τζιχαντιστές.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ράκα έχουν προξενήσει βαριές απώλειες μεταξύ αμάχων και τζιχαντιστών, μειώνοντας τις αντιστάσεις των τελευταίων. Ενώ στις αρχές της πολιορκίας της Ράκα σημειώνονταν περίπου 20 εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων ημερησίως, τώρα ο αριθμός τους έχει πέσει στις 7. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 3.000 άνδρες του ISIS στο αλλοτινό προπύργιο. Δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην επιχείρηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή