Η στρατολόγηση ενός τζιχαντιστή από το ISIS

Η στρατολόγηση ενός τζιχαντιστή από το ISIS

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών, οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών συνεργάζονται καθημερινά ανταλλάσσοντας πληροφορίες που αφορούν ύποπτα πρόσωπα και πιθανή είσοδο ακραίων ισλαμιστών, με την Ελλάδα να βρίσκεται ως πύλη της Ε.Ε. στο επίκεντρο της όλης κινητικότητας. Η «Κ» αποκαλύπτει τη διαδικασία στρατολόγησης ενός νεαρού προς ένταξη στις τάξεις του ISIS, όπως τη μετέφεραν αρχές χώρας της Μέσης Ανατολής.

Ο ψυχολογικός πόλεμος που του έκαναν ήταν ανελέητος. Εκείνος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να πεθάνει για την τζιχάντ, να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας. Εκείνοι, οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Κράτους, όμως, ήθελαν να τον δοκιμάσουν εάν ήταν πράγματι σε θέση να φτάσει μέχρι το τέλος ή θα λιποψυχούσε. Αυτός, 20χρονος, ζούσε σε χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν εμπλέκεται μεν σε πόλεμο, αλλά μοιάζει με εθνοτικό και θρησκευτικό παζλ. Οι στρατολόγοι βρίσκονταν στο Ιράκ και το «ψηστήρι» γινόταν μέσω Διαδικτύου αλλά και κινητών τηλεφώνων, τα οποία ο 20χρονος άλλαζε καθημερινά για λόγους ασφαλείας. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής όμως, με μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν σε θέματα βομβιστικών επιθέσεων και τρομοκρατικών χτυπημάτων, και άρτια δίκτυα παρακολούθησης, είχαν μπει στα ίχνη του και κατέγραφαν τα πάντα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών της χώρας όπου επιχειρήθηκε και αποσοβήθηκε η τρομοκρατική ενέργεια περιέγραψε σε κύκλο ξένων διπλωματών και άλλων παραγόντων την εξέλιξη της υπόθεσης του επίδοξου βομβιστή αυτοκτονίας, που ήταν ένας από τους χιλιάδες «μοναχικούς λύκους» που προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για να σπείρουν τον θάνατο σε αθώους, έχοντας υποστεί πρώτα μια απίστευτη πλύση εγκεφάλου.

«Επί μήνες ολόκληρους του ασκούσαν ψυχολογική πίεση. Τον ξεφτίλιζαν, με μεγάλες προσβολές για έναν μουσουλμάνο», αναφέρεται σχετικά. «Δεν είσαι ικανός να το κάνεις, ο παράδεισος δεν είναι για εσένα», του έλεγαν διαρκώς, φορτίζοντάς τον ψυχολογικά. Αυτός επέμενε ότι θέλει και μπορεί να πεθάνει για τον Αλλάχ και τους διαβεβαίωνε πως είναι έτοιμος και περιμένει «εντολή». Οταν οι στρατολόγοι έκριναν ότι είχαν «ετοιμάσει» τον «μάρτυρα αυτοκτονίας» άναψαν το πράσινο φως και το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τρεις μήνες. Στόχος ήταν μια πολυσύχναστη καφετέρια στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, όπου ο 20χρονος θα ανατιναζόταν στέλνοντας στον θάνατο δεκάδες «απίστους» που μπορεί να ήταν και ομόθρησκοί του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε το στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών που ενεπλάκη στην υπόθεση, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα κάποια άτομα, τα οποία συνελήφθησαν στη συνέχεια, του παρέδωσαν τη ζώνη με τα εκρηκτικά. Από εκείνη τη στιγμή ο νεαρός τζιχαντιστής βρισκόταν υπό το άγρυπνο μάτι ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών, που περίμεναν να διαπιστώσουν εάν είχε και άλλους συνεργάτες. Για λόγους ασφαλείας άλλαξε περισσότερα από δέκα λεωφορεία μέχρις ότου φτάσει στην καφετέρια, που ήταν γεμάτη με νέα παιδιά, κάθισε ζωσμένος με τα εκρηκτικά σε ένα τραπέζι και παρήγγειλε ένα φλιτζάνι τσάι. Προτού προλάβει να ενεργοποιήσει τη ζώνη, ένας ειδικά εκπαιδευμένος άντρας των μυστικών υπηρεσιών τον εξουδετέρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή