Μια δουλοπρεπής συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Μια δουλοπρεπής συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαίνους στον πολιτικό τους προϊστάμενο, πρόεδρο Τραμπ, απηύθυναν ένα προς ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για την ακεραιότητα, το μήνυμα, την ισχύ και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Ενόσω εξελισσόταν η παράξενη αυτή σκηνή, ο Τραμπ καθόταν στη θέση του, χαμογελώντας και εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

«Το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου ήταν ότι υπηρέτησα ως αντιπρόεδρος ενός προέδρου ο οποίος τηρεί τον λόγο του απέναντι στο αμερικανικό κοινό», είπε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, εγκαινιάζοντας την «ομοβροντία επαίνων». «Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δέσμευσή σας στους Αμερικανούς εργάτες», είπε ο υπουργός Εργασίας Αλεξάντερ Ντακόστα.

Ο υπουργός Γεωργίας Σάνι Περντού μόλις είχε επιστρέψει από το Μισισιπί και θέλησε να μεταφέρει μήνυμα των κατοίκων της πολιτείας στον πρόεδρο Τραμπ. «Σας αγαπούν πολύ εκεί κάτω», είπε ο Περντού με πλατύ χαμόγελο.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, η θέση του οποίου φέρεται να είναι ιδιαίτερα επισφαλής, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, λέγοντας στον πρόεδρο και στις κάμερες της τηλεόρασης: «Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία και την ευχή σας να υπηρετήσουμε το πρόγραμμά σας».

Αυτό ήταν το σκηνικό το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργικό συμβούλιο του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τραμπ μετέτρεψε μια σύσκεψη ρουτίνας των υπουργών του σε ναρκισσιστική επίδειξη υποστήριξης του ιδίου και της πολιτικής του. Παρότι ο πρόεδρος δεν ζήτησε ποτέ ευθέως να γίνει αντικείμενο επαίνων από τους υφισταμένους του, ο αντιπρόεδρος Πενς έδωσε τον δουλοπρεπή τόνο, ενώ ο πρόεδρος άφησε αμέσως να εννοηθεί ότι το ύφος αυτό τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Τον εαυτό του

Ο πρόεδρος Τραμπ, η έφεση του οποίου στην κολακεία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, αφιέρωσε και λίγο χρόνο τη Δευτέρα για να επαινέσει τον εαυτό του. Ο Τραμπ είπε έτσι ότι αναδείχθηκε σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς προέδρους στην αμερικανική ιστορία –για να παραδεχθεί ότι ίσως ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ μπορεί να τον πλησίασε– λέγοντας ότι τα επιτεύγματά του αποτελούν ρεκόρ.

Παρότι ο Τραμπ δεν έχει υπογράψει ακόμη κανένα σημαντικό νομοσχέδιο, ο Λευκός Οίκος κλυδωνίζεται από τις αποκαλύψεις γύρω από τις σχέσεις της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών με τη Ρωσία και ο Τραμπ απέλυσε τον επικεφαλής του FBI, υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη έρευνα, ο πρόεδρος θεωρεί ότι η ώρα είναι κατάλληλη για επαίνους.

Η στήριξη των μελών της κυβέρνησης προς τον Τραμπ αποτελεί καθησυχαστικό αντίβαρο για την ελεύθερη πτώση που γνωρίζουν τα ποσοστά αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση των αρχών της εβδομάδας, 59% των Αμερικανών δεν εγκρίνει το έργο του Τραμπ.

Μετά την αισιόδοξη εισαγωγή του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος αφιέρωσε χρόνο για να ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σύντομη δήλωση. Ο ένας μετά τον άλλο, οι υπουργοί πήραν τον λόγο, αναφέροντας το όνομά τους και προβαίνοντας σε επαινετικές δηλώσεις προς το πρόσωπο του πολιτικού τους προϊσταμένου.

«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εργασθώ στη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων (SBA)», είπε η Λίντα Μακμάν, επικεφαλής της υπηρεσίας. Ο υπουργός Οικισμού, Μπεν Κάρσον, είπε ότι το να εργάζεται κανείς για τον Τραμπ αποτελεί «μεγάλη τιμή», ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Περντού, έδωσε συγχαρητήρια «στους άνδρες και τις γυναίκες που συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτό το τραπέζι». Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είπε, απευθυνόμενος στον Τραμπ: «Ηταν μεγάλη τιμή να ταξιδέψω μαζί σας σε όλη τη χώρα και ακόμη μεγαλύτερη τιμή να υπηρετώ στο υπουργικό σας συμβούλιο».

Ορισμένοι υπουργοί απομακρύνθηκαν από το «σενάριο». Ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, γνωστός για το ανεξάρτητο πνεύμα του, απέφυγε να επαινέσει προσωπικά τον Τραμπ, επιλέγοντας για τους επαίνους του τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η σύσκεψη αυτή προκάλεσε την έκπληξη παλαιότερων στελεχών του Λευκού Οίκου. «Προήδρευσα 16 υπουργικών συμβουλίων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα. Οι υπουργοί ουδέποτε διανοήθηκαν να επαινέσουν τον πρόεδρο. Ο Ομπάμα αναζητούσε τολμηρές προτάσεις, όχι κολακεία», έγραψε στο Twitter ο πρώην γραμματέας του Ομπάμα, Κρις Λου.

Η επίδειξη στήριξης στον πρόεδρο από τους υπουργούς του αποτελεί μέρος συνειδητής προσπάθειας του Λευκού Οίκου να βελτιώσει τη διάθεση του προέδρου και να απομακρύνει τη συζήτηση από την κατάθεση Κόμι της περασμένης εβδομάδας.

«Δικαιωμένος»

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν από το παράξενο υπουργικό συμβούλιο, η κόρη του προέδρου Τραμπ και στενή του σύμβουλος, Ιβάνκα, ανέφερε: «Ο πατέρας μου νιώθει δικαιωμένος και είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά, προωθώντας τις υπόλοιπες πολιτικές του δεσμεύσεις. Αισθάνεται πολύ αισιόδοξος».

Ακαρπες στάθηκαν, όμως, οι προσπάθειες δημοσιογράφων να εκμαιεύσουν κάποια δήλωση από τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά την ολοκλήρωση του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος τους προσπέρασε γρήγορα, ψιθυρίζοντας ένα βιαστικό «σας ευχαριστώ». Στο αγαπημένο του Twitter, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε για τη σύσκεψη των υπουργών του: «Ολοκληρώσαμε επιτέλους το πρώτο μας πλήρες υπουργικό συμβούλιο. Με τέτοια καταπληκτική ομάδα, είμαστε ικανοί να αποκαταστήσουμε την αμερικανική ευημερία και να φέρουμε μεγάλες αλλαγές στην Ουάσιγκτον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή