Γαλλία – βουλευτικές: Απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για το κίνημα του Μακρόν

Γαλλία – βουλευτικές: Απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για το κίνημα του Μακρόν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν 30 έδρες και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 8 έδρες.

Η αποχή εκτιμάται ότι θα φτάσει τουλάχιστον το 57%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres. Στις 11 Ιουνίου, στον α' γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου. «Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

Ο  Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε – σε παρόμοιο μήκος κύματος – ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν. «Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον», πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Την επομένη των εκλογών αυτών, ο Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται, σύμφωνα με την παράδοση, να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης για να αναλάβει να σχηματίσει νέα.

Στην εβδομάδα αυτή θα κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατανομή των βασικών θέσεων της Εθνοσυνέλευσης ενόψει της εναρκτήριας συνεδρίασης της 27ης Ιουνίου, κατά την οποία που θα εκλεγεί ο διάδοχος του Κλοντ Μπαρτολόν.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή