ΚΟΣΜΟΣ

Ποσοστό – ρεκόρ ανανέωσης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

pososto-rekor-ananeosis-sti-galliki-ethnosyneleysi-2195837

Eνα από τα πλέον χαρακτηριστικά των Γαλλικών εκλογών, το άλλο είναι το μεγάλο ποσοστό αποχής, είναι η μεγάλη ανανέωση που προέκυψε στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το γεγονός σημειώνει με ξεχωριστό άρθρο η γαλλική Le Monde, που επισημαίνει πως από τους 577 βουλευτές που εξελέγησαν το 2012, μόνο 145 έχουν επανεκλεγεί, ήτοι περίπου το 25% του συνόλου.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι νέα πρόσωπα, τα οποία εκλέγονται για πρώτη φορά,κάτι που αποτυπώνει, αν μη τι άλλο, την αλλαγή σελίδας στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ανερχόταν στο 40%, ενώ το 2007 μόλις στο 25% , δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα συνολικά το κόμμα του Εμάνουελ Μακρόν, Republique en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des democrates et independants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 29 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.

Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες.