ΥΠΕΞ Καταρ: Δεν θα εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός

ΥΠΕΞ Καταρ: Δεν θα εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάρ δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις με τα αραβικά κράτη που έκοψαν τις ταξιδιωτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του, εφόσον τα τελευταία δεν άρουν τον αποκλεισμό τους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, Σείκ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

Σύμφωνα με τον αλ-Θάνι, το Κατάρ δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου έκοψαν τις σχέσεις τους με τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση στον Κόλπο εδώ και χρόνια.

«Το Κατάρ βρίσκεται υπό αποκλεισμό, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Πρέπει να άρουν τον αποκλεισμό και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα συγκεκριμένα ο αλ-Θάνι στη Ντόχα, τονίζοντας ότι η άρση του αποκλεισμού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη και σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από τις εμπλεκόμενες χώρες και όχι ασαφείς διακηρύξεις σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει ή να σταματήσει το εμιράτο.

ΗΑΕ: «Η απομόνωση του Κατάρ ενδέχεται να κρατήσει χρόνια»

Εντούτοις, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκάργκας, η απομόνωση του Κατάρ ενδέχεται να συνεχιστεί «για χρόνια», αν το τελευταίο δεν αλλάξει την εξωτερική του πολιτική, μία δήλωση που υποδεικνύει το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές της περιφερειακής κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Γκάργκας τόνισε πως μία «λίστα» με τα παράπονα των χωρών που έχουν απομονώσει το εμιράτο θα είναι έτοιμη σύντομα, υπογραμμίζοντας πως το Καταρ θα καταλάβει πως έχει επέλθει μία νέα κατάσταση και η απομόνωση του μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.

«Αν θέλουν να είναι απομονωμένοι λόγω της ανώμαλης ιδέας που έχουν για τον πολιτικό τους ρόλο, τότε αφήστε τους να είναι απομονωμένοι», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γκάργκας, τονίζοντας ότι το Κατάρ βρίσκεται ακόμα σε «μία φάση άρνησης και θυμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή