Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην πρώτη συνεδρία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για μία από τις πιο ευαίσθητες, από πολιτική άποψη, διαπραγματεύσεις της πρόσφατης ιστορίας, αυτή του Brexit, ολοκλήρωσαν χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός υπουργός υπεύθυνος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις, θέτοντας τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη πρώτη συνάντηση», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι «το ρολόι μετράει αντίστροφα», καθώς η διαπραγμάτευση έχει ημερομηνία λήξης σε λιγότερο από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2019. Στην πρώτη, επίσημη ανταλλαγή απόψεων συμφωνήθηκαν οι ημερομηνίες, η οργάνωση των διαπραγματεύσεων και οι προτεραιότητες. Ο αρχικός κύκλος διαπραγματεύσεων θα επικεντρωθεί στα πιο επείγοντα θέματα, που θα επιτρέψουν να αρθεί η αβεβαιότητα και αυτά δεν είναι άλλα από: πρώτον, τα δικαιώματα των πολιτών, Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε., δεύτερον το χρηματικό ποσό που θα κληθεί η Μ. Βρετανία να πληρώσει στην Ε.Ε. για να αποχωρήσει κλείνοντας τους λογαριασμούς της, και τρίτον το θέμα της Ιρλανδίας.

«Για την Ε.Ε. αλλά και τη Μ. Βρετανία, μία δίκαιη συμφωνία είναι πιθανή και πολύ καλύτερη από καμία συμφωνία», είπε ο κ. Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους. «Αυτό είπα και στον Ντέιβιντ σήμερα» και προσέθεσε «ότι για αυτό θα δουλέψουμε συνεχώς με το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι εναντίον του. Δεν θα υπάρχει εχθρότητα από την μεριά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο κ. Ντέιβις δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα ήταν «φιλόδοξο αλλά τελικά θα είναι κατορθωτό», ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η Μ. Βρετανία έχει ήδη υποχωρήσει καθώς συμφώνησε από την πρώτη μέρα στο χρονοδιάγραμμα που ήθελαν οι Ευρωπαίοι.

Ισως το δυσκολότερο θέμα από τα τρία που θα συμφωνηθούν στον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων αφορά το πώς θα αποφευχθεί η δημιουργία συνόρου μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξαιτίας της ευαισθησίας του συγκεκριμένου θέματος αποφασίστηκε να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από διαφορετικούς διαπραγματευτές, έτσι ώστε να μην αποτελεί μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

Τέλος, στα διαδικαστικά οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι θα υπάρχει μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων κάθε μήνα, ενώ στο ενδιάμεσο θα γίνεται η τεχνική δουλειά με ανταλλαγή εγγράφων από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή