ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν γιόρτασε τη νίκη του πετώντας πάνω από το Παρίσι

o-makron-giortase-ti-niki-toy-petontas-pano-apo-to-parisi-2195937

ΠΑΡΙΣΙ. Με μια σύντομη πτήση με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Airbus Α400-Μ, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ έξω από την πρωτεύουσα, στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ στο Παρίσι, γιόρτασε χθες τα εγκαίνια της αεροναυτικής έκθεσης του Μπουρζέ, αλλά και τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να προετοιμάζει μικρής κλίμακας κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Το φιλελεύθερο κόμμα Η Δημοκρατία σε Κίνηση (LREM) του Μακρόν και ο κεντρώος σύμμαχός του, το Modem, εξασφάλισαν 350 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης στις εκλογές με τη μεγαλύτερη αποχή (57,4%) στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.

Στους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς, πολλά στελέχη εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους, καθώς το κόμμα με τις 130 έδρες που εξασφάλισε δεν κατέρρευσε στην κάλπη.

Την ίδια στιγμή, το κεντρώο UDI του πρώην υπουργού Ζαν-Λουί Μπορλό είναι ικανό να σχηματίσει αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα χάρη στους 15 βουλευτές που εξέλεξε.

Κατήφεια επικρατούσε χθες στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, οι οποίοι πρέπει να θεωρηθούν οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών. Το κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν χάνει έτσι 260 έδρες, κατέχοντας πλέον μόλις 32 έδρες (46 με τα μικρά κόμματα-συμμάχους του). Πανίσχυρα στελέχη των Σοσιαλιστών, όπως ο –παραιτηθείς χθες– πρώτος γραμματέας Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο αρχηγός του κόμματος Μπενουά Αμόν και πρώην υπουργοί, όπως η Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η Μιριάμ ελ Κομρί, η Μαρισόλ Τουρέν και ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, δεν πέτυχαν καν να επανεκλεγούν βουλευτές.

Στο στρατόπεδο της Ακροδεξιάς, τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εμφανίζουν το Εθνικό Μέτωπο να παραμένει στάσιμο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζοντας 8 έδρες, γεγονός που αποκλείει τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας. Η αρχηγός του κόμματος, Μαρίν Λεπέν, από τη μεριά της, κέρδισε το στοίχημά της να εκλεγεί στην περιφέρεια του Ενέν-Μπομόν, αν και ο έμπιστος συνεργάτης της, Φλοριάν Φιλιπό, απέτυχε να εκλεγεί.
Ικανοποίηση επικρατούσε στο κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του συνεργαζόμενου Κομμουνιστικού Κόμματος, οι οποίοι καταλαμβάνουν 27 έδρες.