Προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στη Συρία, ύστερα από την προχθεσινή κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους SU-22 από την αμερικανική αεροπορία. Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας προειδοποίησε χθες το Πεντάγωνο ότι στο εξής θα θεωρεί εχθρικό στόχο κάθε ιπτάμενο αντικείμενο στον χώρο όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία και διέκοψε τη συνεργασία του με την αμερικανική πλευρά για την αποτροπή ατυχημάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χαρακτηρίζει την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους «κυνική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, στην ουσία, στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας». Στην ίδια ανακοίνωση προειδοποιούνται οι Αμερικανοί ότι τα αεροπλάνα τους που θα εντοπίζονται στα δυτικά του Ευφράτη θα παρακολουθούνται από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ως πιθανοί στόχοι. Πάντως, η Μόσχα αποφεύγει να απειλήσει ευθέως ότι θα καταρρίπτει όσα αμερικανικά αεροσκάφη επιχειρούν στον εν λόγω εναέριο χώρο.

Το επίμαχο περιστατικό, που συνιστά την πρώτη κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ στα έξι χρόνια του εμφυλίου πολέμου, διαδραματίστηκε το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Ρασάφα της επαρχίας Ράκα, με τις δύο πλευρές να δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές. Η Δαμασκός υποστήριξε ότι το αεροσκάφος της επιχειρούσε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τους τρομοκράτες. Απαντώντας, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ισχυρίστηκε ότι το συριακό αεροπλάνο βομβάρδιζε θέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αραβικών και κουρδικών δυνάμεων που διεξάγουν εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκα.

Αψιμαχίες

Γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεσπάσει μείζονες συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και των κουρδοαραβικών δυνάμεων. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν κάποιες αψιμαχίες καθώς ο συριακός στρατός, αφού ανακατέλαβε το Χαλέπι και τις γύρω περιοχές, μετακινήθηκε νοτιοανατολικά, στην επαρχία της Ράκα, όπου ήδη επιχειρούσαν οι κουρδικές δυνάμεις.

Λίγες ώρες μετά το νέο αμερικανικό πλήγμα εναντίον του συριακού στρατού, ήρθε η σειρά του Ιράν να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης. Τη νύχτα της Κυριακής, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εκτόξευσαν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που διέσχισε το Ιράκ, για να πλήξει στόχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που δείχνει τον πύραυλο να πλήττει τον στόχο του, αλλά η ακρίβεια της πληροφορίας –και του πλήγματος– δεν είχε διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές μέχρι χθες το βράδυ. Σε τηλεφωνική συνέντευξή του, ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Ραμαζάν Σαρίφ, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί και οι Σαουδάραβες είναι οι πρώτοι παραλήπτες αυτού του μηνύματος», υπονοώντας ότι η επίθεση αποτελούσε όχι μόνο εκδίκηση για την τρομοκρατική ενέργεια που εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου στην Τεχεράνη από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον και το Ριάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή