ΚΟΣΜΟΣ

Εκπαίδευση Ισραηλινών κομάντος στην Κύπρο

ekpaideysi-israilinon-komantos-stin-kypro-2195990

Για τη μεγαλύτερη σε κλίμακα εκπαίδευση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μιλούν οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας περιγράφοντας την άσκηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 14 Ιουνίου στο όρος Τρόοδος της Κύπρου. Συνολικά 500 Ισραηλινοί καταδρομείς της μονάδας «Εγκόζ» και 100 Κύπριοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της εθνικής φρουράς πραγματοποίησαν σενάριο που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές και εμπλοκή στα μετόπισθεν.

Υπήρχε, επίσης, αεροπορική υποστήριξη από ισραηλινά ελικόπτερα, ενώ στο σενάριο ενεπλάκησαν και κυπριακά αντιαεροπορικά συστήματα. Πρόκειται, πρακτικά, για την πρώτη φορά που η ταξιαρχία καταδρομέων του Ισραήλ, πραγματοποιεί τόσο εξελιγμένο πολεμικό σενάριο, σε ξένο έδαφος και συγκεκριμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την ισραηλινή πλευρά την άσκηση επέβλεψε ο διοικητής της ταξιαρχίας καταδρομέων συνταγματάρχης Δαβίδ Ζίνι, ενώ ως παρατηρητής ταξίδεψε έως την Κύπρο και ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης, υποστράτηγος Ρόνι Νούμα.

Το ανάγλυφο του Τροόδους είναι παρόμοιο με εκείνο του βορείου Ισραήλ (υψίπεδα Γκολάν) και, σε σημαντικό βαθμό, αποτελεί για τους Ισραηλινούς εκπαίδευση που θα μπορούσε να προσομοιώνει πιθανή σύγκρουση στο εγγύς μέλλον με τη Χεζμπολάχ, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις κατά καιρούς μέσα από τον Λίβανο.