Μαλδίβες: Ο τουριστικός παράδεισος που απειλείται από τον ισλαμικό εξτρεμισμό

Μαλδίβες: Ο τουριστικός παράδεισος που απειλείται από τον ισλαμικό εξτρεμισμό

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν ξανά προς στη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, ωστόσο, αυτή την φορά όχι για τις μαγευτικές της παραλίες και τα τουριστικά θέρετρα αλλά για την φρικτή είδηση του θανάτου ενός μπλόγκερ, ο οποίος μαχαιρώθηκε από αγνώστους τον περασμένο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος του 29χρονου Γιαμεν Ρασίντ, ο οποίος μάλιστα αποτελούσε ισχυρή φωνή ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό, έχει αυξήσει τις ανησυχίες για το επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα για τους τουρίστες. Γεγονός που επηρεάζει πέρα από την τουριστική κίνηση και σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της νησιωτικής χώρας.

Η απειλή παραμένει αισθητή σε μια χώρα, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, "ντύνει" τον μεγαλύτερο αριθμό μαχητών σε Συρία και Ιράκ, καθώς προμηθεύει εξτρεμιστικές οργανώσεις με ενδύματα. 

Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο Ισλαμικής Δημοκρατίας στις Μαλδίβες εξέδωσε διάταξη βάσει της οποίας έδινε οδηγίες σε τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να παρέχουν γραπτές ρυθμίσεις στους ξένους ταξιδιώτες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κατά την επίσκεψή τους σε μια μουσουλμανική χώρα.

Ωστόσο, επικριτές αυτής της πολιτικής τονίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι επιφανειακές και βοηθούν ελάχιστα στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Παράλληλα, το δημοσίευμα τονίζει ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις άρχισαν όταν διεθνείς παράγοντες ξεκίνησαν να πιέζουν τις αρχές στις Μαλδίβες να αναγνωρίσουν την απειλή που προκαλεί ο εξτρεμισμός στους τουρίστες.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το νησί είχε φιλοξενήσει πάνω από 1,2 εκατ. τουρίστες, μεταξύ των οποίων 30.000 Αμερικανοί.

Το 2008 οι Μαλδίβες επέλεξαν τη δημοκρατία, μετά από τρεις δεκαετίες υπό απολυταρχικό καθεστώς, γεγονός που απελευθέρωσε σε ένα βαθμό τις συντηρητικές πολιτικές του Ισλάμ και επέτρεψε την θρησκευτική ελευθερία. “Σε αυτή την μορφή του Ισλάμ, η οποία ήρθε στις Μαλδίβες από την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε την καθολικότητα ενός ριζοσπαστικού Ισλάμ, ωστόσο, σίγουρα μέσα σε αυτό το σύνολο υπάρχουν και τζιχαντιστές", λέει στην αμερικανική εφημερίδα, ερευνητής του Dublin City University.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή