Ενοικιάζονται γυναικείες μήτρες στη νότια Ινδία

Ενοικιάζονται γυναικείες μήτρες στη νότια Ινδία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Ινδικές αρχές εισέβαλαν σε παράνομη επιχείρηση κλινικής γονιμότητας και εντόπισαν 47 παρένθετες μητέρες, οι οποίες διέθεταν τη μήτρα τους με σκοπό την τεκνοποίηση. Βρέθηκαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της αξιωματούχου Μπ. Λίμπα Ρέντι, «οι γυναίκες ζούσαν όλες μαζί σε ένα και μόνο δωμάτιο και συνεπώς είχαν πρόσβαση σε έναν μόνο χώρο μπάνιου». Οι περισσότερες ανήκαν σε ομάδα μεταναστριών που είχαν πειστεί να «παραχωρήσουν τα σώματά τους» για να φέρουν στον κόσμο παιδιά με κίνητρο γενναιόδωρα χρηματικά ποσά, που έφταναν ώς και 6.000 δολάρια. Εκπρόσωπος της κλινικής υποστήριξε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με απολύτως ηθικό τρόπο και σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επέμεινε πως λειτουργεί σύμφωνα με τη βούληση των γυναικών, οι οποίες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τους ανάδοχους γονείς και είχαν ενημερωθεί ακόμη και για τις πιθανές παρενέργειες της απόφασής τους.

Ο τρόπος λειτουργίας της κλινικής έχει δεχθεί επικρίσεις από ακτιβιστές και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών, που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις «εργοστάσια βρεφών». Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους οι κλινικές αυτές έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για εύπορες οικογένειες, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα επίπεδα παιδείας, καθώς και τη δεινή οικονομική και κοινωνική θέση των γυναικών. Κατά τους ακτιβιστές, ο τομέας έχει εξελιχθεί σημαντικά και παρουσιάζει τεράστια κερδοφορία. Η ανάπτυξή του είναι εν μέρει και απόρροια των συζητήσεων της ινδικής κυβέρνησης για την απαγόρευση παρόμοιων επιχειρήσεων. Καθώς λοιπόν συζητείται η μελλοντική νομοθεσία για την απαγόρευση των επιχειρήσεων αυτών, τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες «κλινικές» συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αφού αποτελούν εύκολες και δημοφιλείς πηγές εσόδων για τις γυναίκες της χώρας. Σύμφωνα με έγκριτο νομικό, η επιχείρηση αυτού του είδους βρίσκεται σε περίοδο «άνθησης», αφού θεωρείται σίγουρη και κερδοφόρος επιλογή μεταξύ νέων μεταναστριών που αναζητούν νέες ευκαιρίες για συμπλήρωση του εισοδήματός τους.

Επιπρόσθέτως, εκφράζονται αμφιβολίες για την ενημέρωση που έχουν όσες γυναίκες επιλέγουν τον τρόπο αυτό για να καλύψουν βασικές οικονομικές ανάγκες. Ερωτήματα διατυπώνονται τέλος για το κατά πόσον γνωρίζουν το περιεχόμενο των συμφωνιών που υπογράφουν, αλλά και τις πιθανώς επικίνδυνες παρενέργειες μετά τις επεμβάσεις των γιατρών. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, διενεργείται λεπτομερής έρευνα στον ευρύτερο τομέα από ειδικούς, ενώ γυναίκες, υπό την εποπτεία του Κέντρου Υγείας της Τελανγκάνα, βοηθούν στις επιχειρήσεις κατά των ύποπτων «κλινικών» που λειτουργούν υπό απαράδεκτες συνθήκες και απειλούν την υγεία των παρένθετων μητέρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή