Πρώτη οικοδόμηση ισραηλινού οικισμού την τελευταία 25ετία στη Δυτική Όχθη

Πρώτη οικοδόμηση ισραηλινού οικισμού την τελευταία 25ετία στη Δυτική Όχθη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα την οικοδόμηση ενός νέου οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, την ώρα που Aμερικανοί απεσταλμένοι προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα, κυρίως εξαιτίας των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατήγγειλε αμέσως μια «απόπειρα να οδηγηθούν σε αποτυχία οι αμερικανικές προσπάθειες», υποστηρίζοντας πως η οικοδόμηση του οικισμού αποδεικνύει πως «το Ισραήλ δεν πιστεύει σε αυτές».

«Έπειτα από δεκαετίες, έχω το προνόμιο να είμαι ο πρωθυπουργός που κατασκευάζει έναν νέο οικισμό στην Ιουδαία-Σαμάρεια», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Η Ιουδαία-Σαμάρεια είναι το βιβλικό όνομα που χρησιμοποιείται από τους ισραηλινούς ηγέτες για τη Δυτική Όχθη, μια μικρή παλαιστινιακή περιοχή που κατέχεται εδώ και 50 χρόνια από τον ισραηλινό στρατό και στην οποία ζουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 400.000 έποικοι, παράνομα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες επί του εδάφους, όπως έχω υποσχεθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός για τους εποίκους της Αμόνα», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου.

Ο οικισμός Αμιτσάι, ο πρώτος που κατασκευάζεται έπειτα από 25 χρόνια, αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου σαράντα οικογένειες που εγκατέλειψαν τον Φεβρουάριο την Αμόνα, έναν οικισμό που θεωρείται παράνομος ακόμη και σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη της άφιξης του Τζέισον Γκρίνμπλατ, του απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους στην προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν για τελευταία φορά την άνοιξη του 2014.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται πιο θετικά διακείμενος στις ισραηλινές θέσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, το Ισραήλ προχώρησε σε πέντε ανακοινώσεις παράτασης οικισμών που αφορούν συνολικά περισσότερες από 6.000 κατοικίες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου να συνεχίσει η κατασκευή οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς όμως να έρχεται σε αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή