ΚΟΣΜΟΣ

Ενταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για αμερικανική πτήση πάνω από τη Βαλτική

rc134

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένα αμερικανικό αεροσκάφος RC-135 έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό πολύ κοντά σε ένα ρωσικό Σουχόι Su-27 πάνω από τη Βαλτική, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατά την ίδια πηγή, το Σουχόι αναχαίτισε άλλο ένα RC-135 που πετούσε στην περιοχή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήρωμα του αμερικανικού έκανε με προκλητικό τρόπο τον ελιγμό αυτό, ενώ σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν κάνει πολλές πτήσεις στην περιοχή.

Αντιθέτως, από την πλευρά του το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος δεν «έκανε τίποτα» για να προκαλέσει τον χειριστή του Σουχόι, το πιλοτάρισμα του οποίου χαρακτήρισε «μη ασφαλές». Επέμεινε ότι ήταν «κακός» ο χειρισμός του καταδιωκτικού από τον Ρώσο πιλότο. Ανέφερε ότι το RC-135 πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική» όταν το πλήρωμά του του αντιλήφθηκε το Su-27 Flanker και λόγω της υψηλής ταχύτητάς του και του «κακού» χειρισμού του αποφάσισε να ελιχθεί. Το συμβάν σημειώθηκε χθες Δευτέρα 19η Ιουνίου.