ΚΟΣΜΟΣ

Κατερρίφθη drone του Ασαντ

Κατερρίφθη drone του Ασαντ

Για πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα, ο αμερικανικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους, καταρρίπτοντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έφερε όπλα κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αν και η αμερικανική πλευρά επικαλέστηκε λόγους αυτοάμυνας, υποστηρίζοντας ότι το –ιρανικής προέλευσης– μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone «επέδειξε επιθετική συμπεριφορά και κινήθηκε προς τις δυνάμεις του συνασπισμού», το νέο αυτό επεισόδιο ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ και τους Ρώσους συμμάχους του. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το drone είναι ιρανικό και η χρήση του αποτελεί προσπάθεια της Τεχεράνης να «δοκιμάσει τα νερά» στον συριακό εναέριο χώρο.

Στον απόηχο της κατάρριψης συριακού μαχητικού αεροπλάνου SU-22 από τον αμερικανικό στρατό, την περασμένη Κυριακή, η αμερικανική εφημερίδα The Hill εκτιμούσε χθες ότι οι πιθανότητες άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

«Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Aσαντ επιχειρεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχασε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Επομένως, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κλιμάκωσης, ιδίως αν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη δυτική Συρία, οι Αμερικανοί επιμείνουν να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας», εκτιμούσε ο Ρόμπερτ Φορντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δαμασκό.

Οι ανησυχίες μεγεθύνθηκαν τη Δευτέρα, όταν το ρωσικό υπουργείο Aμυνας προειδοποίησε ότι στο εξής τα αμερικανικά αεροπλάνα που θα εντοπίζονται στον χώρο όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικοί στόχοι. Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τις επιχειρήσεις των μαχητικών αεροπλάνων της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η όξυνση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, το αμερικανικό Πεντάγωνο υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, ότι «στόχος του συνασπισμού είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ», προσθέτοντας ότι «δεν επιθυμεί να πολεμήσει εναντίον του συριακού καθεστώτος, των ρωσικών ή των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων». Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, προστίθεται ότι ο αμερικανικός στρατός «δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τις δυνάμεις του συνασπισμού και τους εταίρους τους από οποιαδήποτε απειλή». Τα αλλεπάλληλα πλήγματα από την πλευρά των ΗΠΑ φαίνεται να οδηγούν το καθεστώς Ασαντ σε σκλήρυνση της στάσης του. Χθες, μαχητικά αεροπλάνα και δυνάμεις πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού βομβάρδισαν περιοχές των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη νότια πόλη Ντέρα, προς τα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς είχε εκπνεύσει 48ωρη κατάπαυση του πυρός. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκτοπίσουν τους αντάρτες από την Ντέρα, διχοτομώντας τα εδάφη που ελέγχουν στη νοτιοδυτική Συρία.