Καταδίκη Μόσχας για αντιμετώπιση των γκέι

Καταδίκη Μόσχας για αντιμετώπιση των γκέι

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάσισε ότι ο ρωσικός νόμος που απαγορεύει «την προπαγάνδα της ομοφυλοφιλίας» σε ανηλίκους καταπατά ευρωπαϊκούς νόμους και συνθήκες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο νόμος που επιπλήττει «την προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων στους ανηλίκους» «ενίσχυσε τον στιγματισμό» των ομοφυλοφίλων και «ενθάρρυνε την ομοφοβία, που είναι ασύμβατη με τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται στην απόφαση.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις Ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε πρόστιμα βάσει του νόμου αυτού, κυρίως γιατί ξεδίπλωσαν μπροστά σε ένα λύκειο ένα πανό που έγραφε πως η ομοφυλοφιλία είναι «κανονική» και «όχι διαστροφή».

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να εντείνει περαιτέρω τις προστριβές ανάμεσα στο δικαστήριο και τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Μόσχα είχε επανειλημμένως παραβιάσει την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, ορθόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικοί που στηρίζουν το Κρεμλίνο χαρακτήρισαν την απόφαση προσπάθεια του δικαστηρίου να επιβάλει «υπερβολικά φιλελεύθερες» απόψεις στη Ρωσία, οι ηγέτες της οποίας έχουν επανειλημμένως δηλώσει την ανάγκη προσκόλλησης στις «παραδοσιακές αξίες». Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, δήλωσαν ότι η απόφαση «επιβεβαιώνει πως η χώρα ακολουθεί τη σωστή μέθοδο προκειμένου να διασφαλίσει τις παραδοσιακές αξίες και ιδανικά της».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή