Νέες παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μακρόν: Αποχωρούν ο Φρανσουά Μπαϊρού και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ

Νέες παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μακρόν: Αποχωρούν ο Φρανσουά Μπαϊρού και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την χθεσινή απόφαση της υπουργού Αμυνας, Σιλβί Γκουλάρ αλλά και την προ ημερών ανακοίνωση της πρόθεσης του Ρισάρ Φεράν να μην ορκιστεί υπουργός Περιφερειακού Σχεδιασμού, από την κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποχωρούν δύο ακόμα υπουργοί. 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο κυβερνητικός εταίρος, Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης δεν θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ η στενή του συνεργάτις Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, δεν θα δεχθεί θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με πηγή του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) και θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Ελαβα την απόφαση να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», ανακοίνωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού δίνοντας την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για προσωπική του απόφαση, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, επιβεβαίωσε με την σειρά του πως η παραίτηση Μπαϊρού ήταν «προσωπική επιλογή» και ως τέτοια είναι απολύτως σεβαστή. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι οι παραιτήσεις όλων των υπουργών από το MoDem «απλοποιούν τα πράγματα». 

«Δεν υπάρχει προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά πιστεύω ότι είναι προφανώς πιο εύκολο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπεράσπισή του και όταν είσαι υπουργός, υπουργός Δικαιοσύνης, όταν είσαι υπουργός Αμυνας, το εγχείρημα είναι πολύ πολύπλοκο και περιλαμβάνει αυτό το ηθικό θέμα, εγώ τους το αναγνωρίζω», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα για τη νεότευκτη κυβέρνηση Μακρόν σε διάστημα 24 ωρών, ωστόσο, οι εν λόγω παραιτήσεις δίνουν την ευκαιρία στον πρόεδρο Μακρόν να προχωρήσει στον προγραμματισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, αποφεύγοντας προσωπικότητες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Οπώς για παράδειγμα η Σιλβί Γκουλάρ, η οποία υπενθυμίζεται ότι ενεπλάκη σε έρευνα γύρω από πλασματικές θέσεις εργασίας του MoDem στην Ευρωβουλή, ενώ ο στενός συνεργάτης του Μακρόν, Φεράν, αντιμετωπίζει ξεχωριστή δικαστική έρευνα για παράτυπη αγορά ακινήτου για λογαριασμό κρατικού οργανισμού ασφαλίσεων.

Παρά την σειρά των παραιτήσεων που πλήττει την κυβέρνηση, η σύνθεση της δεύτερης κυβέρνησης Φιλίπ θα ανακοινωθεί μέχρι τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου και της προεδρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή