ΚΟΣΜΟΣ

«Αντάρτες» των Τόρις έτοιμοι να αποτρέψουν Brexit «χωρίς συμφωνία»

«Αντάρτες» των Τόρις έτοιμοι να αποτρέψουν Brexit «χωρίς συμφωνία»

Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία θεωρούν ότι μπορούν να αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν προκύψει τέτοιο σενάριο, ανέφερε χθες ο βρετανικός Τύπος.

Ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit «στο χείλος του γκρεμού» –δηλαδή χωρίς τη συμφωνία με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου– σε συνδυασμό με την αποτυχία των Τόρις να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της άποψης ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξει «καμία συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία», μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο τουλάχιστον 30 συντηρητικούς βουλευτές.

Το δίκτυο Sky επικαλέστηκε έναν πρώην υπουργό σύμφωνα με τον οποίο το σενάριο «καμία συμφωνία δεν ισχύει» και ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα θα περάσει από μια μεταβατική φάση πέντε έως δέκα ετών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υπολείπεται οκτώ εδρών για πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο εν μέσω των αυξανόμενων τριγμών στους κόλπους του σε μια περίοδο κατά την οποία μόλις ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το 'διαζύγιο' με το μπλοκ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί συμφωνία που θα δίνει στην κυβέρνηση την απαραίτητη στήριξη για να περνάει νόμους.

Η Μέι έχει ανάγκη από τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να της προσφέρει τις δέκα έδρες που εξασφάλισε με αντάλλαγμα μια σειρά από συμφωνίες.

Σήμερα μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης Ντέμιαν Γκριν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά μια συμφωνία συνεργασίας μπορεί να καθυστερήσει.