Οι τουρίστες «απειλούν» το Μάτσου Πίτσου

Οι τουρίστες «απειλούν» το Μάτσου Πίτσου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΜΑ. Η μυστηριώδης αύρα του Μάτσου Πίτσου κάθε χρόνο προσελκύει 1,4 εκατ. τουρίστες, που ταξιδεύουν στο Περού για να εξερευνήσουν το ανάκτορο των Ινκας. Το κοινό του αξιοθέατου φτάνει τους 5.000 τουρίστες την ημέρα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον ιερό χαρακτήρα του και θέτει σε κίνδυνο τη στατικότητά του. Μέσω της UNESCO, επιτεύχθηκε συμφωνία με την περουβιανή κυβέρνηση και αποφασίστηκε να τεθεί ημερήσιο όριο στον αριθμό των τουριστών προκειμένου να αποτραπεί η φθορά του μνημείου. Ο Ιούλιος του 2017 θα σημάνει και την ενεργοποίηση των νέων μέτρων για την προστασία του Μάτσου Πίτσου. Η είσοδος στο αξιοθέατο θα επιτρέπεται μόνον υπό την καθοδήγηση επίσημου τουριστικού οδηγού και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, χωρίς αλλαγές στις τιμές της εισόδου. Σύμφωνα με τη Λόρα Ρέντελ της Λατινοαμερικάνικης Επιθεώρησης (Journey Latin America), τα νέα μέτρα θα συμβάλουν στην προστασία του εντυπωσιακού ανάκτορου αλλά και σε μια καλύτερη εμπειρία για τους τουρίστες.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο εμβληματικό αξιοθέατο του κόσμου, στη σκιά των πυραμίδων, η Αίγυπτος χτίζει ένα μουσείο φαραώ για να στεγάσει τα θαυμαστά κομμάτια που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το νέο μουσείο ονομάζεται GEM (Grand Egyptian Museum) που σημαίνει «κόσμημα». Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά κάτω από τον ήλιο της ερήμου για να χτίσουν αυτό το φαραωνικό κτίριο που μοιάζει με τον Πύργο της Βαβέλ, όπως σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Το ύψος του κτιρίου θα είναι χαμηλότερο από αυτό των πυραμίδων, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η θέα του πανοράματος. Ο οραματιστής του έργου ήταν ο Φαρούκ Χόσνι, πρώην υπουργός του Μουμπάρακ. Μίλησε πρώτη φορά για το φιλόδοξο σχέδιό του τριάντα χρόνια πριν. Το πρώτο βήμα έγινε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, ενώ το κτίριο θεμελιώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός υπό την αιγίδα της UNESCO. Κατατέθηκαν συνολικά 1.557 προτάσεις από 83 διαφορετικές χώρες.

Τελικά επελέγη το σχέδιο του Νεοϋορκέζου κινεζικής καταγωγής Σι Φου Πενγκ. Η ιδέα του ήταν να χτίσει ένα κτίριο 50 μέτρα χαμηλότερο από τις πυραμίδες αλλά με μήκος 500 μέτρα. Θα έχει σχήμα βέλους που θα δείχνει προς τις πυραμίδες. Αρχικά επρόκειτο να εγκαινιαστεί το 2012, στη συνέχεια το 2015 και τώρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα ανοίξει τις πόρτες του το 2018.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή