Μαζικές αποχωρήσεις από κυβέρνηση Μακρόν

Μαζικές αποχωρήσεις από κυβέρνηση Μακρόν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με καθυστέρηση μιας και πλέον ώρας ανακοίνωσε χθες τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την παραίτηση των τριών υπουργών του κεντρώου κόμματος Modem.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της υπουργού Αμυνας Σιλβί Γκουλάρ την Τρίτη, ακολούθησε την Τετάρτη εκείνη της αναπληρώτριας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ. Χθες το πρωί, ο επικεφαλής του Modem και υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωνε και αυτός την παραίτησή του. Το Modem αντιμετωπίζει προκαταρκτική δικαστική έρευνα για υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας συνεργατών του κόμματος στην Ευρωβουλή.

Οι υπουργοί-στελέχη του κεντρώου κόμματος προτίμησαν να παραιτηθούν, παρότι η εισαγγελία δεν τους έχει ασκήσει διώξεις και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι στην πλειονότητά τους άγνωστα στο ευρύ κοινό, αν και ορισμένα εξ αυτών στρατεύθηκαν από νωρίς στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το 2016. Μεταξύ τους ξεχωρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Μακρόν, Μπενζαμέν Γκριβό, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, νομικός και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νικόλ Μπελουμπέ, η νέα υπουργός Αμυνας και πρώην στέλεχος επιχείρησης, Φλοράνς Παρλί, και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό. Την ίδια ώρα, με ευρεία διάσπαση απειλείτο χθες το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί», με τον βουλευτή Τιερί Σολέρ να ανακοινώνει τη σύσταση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας 40 μελών, αποτελούμενης από βουλευτές των «Ρεπουμπλικανών», αλλά και του μικρού κεντρώου κόμματος UDI, του πρώην υπουργού του Σαρκοζί, Ζαν-Λουί Μπορλό.

Σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος του Modem Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι αυτός υπήρξε «ο πραγματικός στόχος των καταγγελιών για πλασματικές θέσεις εργασίας».

Παρά την εμφανή απογοήτευσή του, ο κ. Μπαϊρού υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Δημοκρατίας, «παραμένοντας πιστός στην πολιτική και προσωπική συμφωνία, την οποία θα συνεχίσει να τιμά».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή