Βήματα πίσω στις θέσεις της η Μέι

Βήματα πίσω στις θέσεις της η Μέι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδυναμωμένη από τις πρόσφατες εκλογές, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για το Brexit και υπαναχώρησε έναντι σειράς προγραμματικών της δεσμεύσεων, σε μια προσπάθεια να διασώσει την πολιτική της σταδιοδρομία.

Στις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν, όπως προβλέπει το τελετουργικό, από τη βασίλισσα Ελισάβετ στην αίθουσα της Βουλής των Λόρδων, η κυβέρνηση της κ. Μέι υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το Brexit», σε στενή διαβούλευση με το Κοινοβούλιο, τις διοικήσεις των αυτόνομων περιοχών (κυρίως Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας) και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οκτώ από τα 27 νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις αφορούν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Ο «μεγάλος αναθεωρητικός νόμος» θα ρυθμίσει τη μετατροπή μεγάλου μέρους της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε βρετανική, ενώ το υπόλοιπο θα καταργηθεί. Ειδικός νόμος θα ρυθμίσει το τελωνειακό καθεστώς της χώρας, επιτρέποντας εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες και αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ. Αλλοι νόμοι θα ρυθμίσουν ζητήματα μετανάστευσης, αγροτικής οικονομίας και αλιείας μετά το Brexit.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν εκείνο που ήλπιζα, αλλά αυτή η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο μήνυμα των ψηφοφόρων», δήλωσε η κ. Μέι με αφορμή τον λόγο της βασίλισσας.

Στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, αποσύρθηκαν από τις προγραμματικές δηλώσεις επίμαχα σημεία του προεκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών, που τους στοίχισαν ακριβά στις εκλογές της 8ης Ιουνίου: η αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση των ηλικιωμένων και η επέκταση των προτύπων σχολείων –μέτρα που χαρακτηρίστηκαν αντιλαϊκά ή ελιτίστικα– μπήκαν στο ντουλάπι.

Την ίδια μοίρα είχαν υποσχέσεις με φιλολαϊκό άρωμα, όπως ο περιορισμός των ανώτατων αμοιβών στελεχών επιχειρήσεων και η συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκησή τους. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ήδη εξαγγελθείσα επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία, κάτι που τροφοδότησε φήμες περί ενδεχόμενης ακύρωσής της λόγω του φόβου διαδηλώσεων εναντίον του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάστηκε ιδιαίτερα η γαλάζια αμφίεση της βασίλισσας, με τα κίτρινα στίγματα στο καπέλο της, που παρέπεμπε χρωματολογικά στα σύμβολα της Ε.Ε. Αρκετός θόρυβος έγινε και για την άρνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν –σταθερού αντίπαλου του μοναρχικού θεσμού– να υποκλιθεί στη βασίλισσα, αν και ο ηγέτης των Εργατικών υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο για τους βουλευτές.

Η ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη και θα ισοδυναμεί πρακτικά με ψήφο εμπιστοσύνης. Μέχρι χθες, πάντως, η κ. Μέι δεν είχε εξασφαλίσει ακόμη την υποστήριξη του κόμματος DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία, μια υποστήριξη απολύτως αναγκαία προκειμένου να υπάρξει (οριακή) κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να αποτραπούν νέες εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή