«Σπασίκλας» λόγω μεγάλης ηλικίας του πατέρα

«Σπασίκλας» λόγω μεγάλης ηλικίας του πατέρα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγόρια που περιγράφονται ως «σπασίκλες» είναι πιο πιθανό να έχουν πατεράδες μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη μεταξύ 8.000 διδύμων στη Βρετανία. Με τη λέξη «σπασίκλας» (geek) οι ερευνήτριες περιγράφουν παιδιά που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, έχουν την τάση να κλείνονται στον εαυτό τους και να εστιάζουν στα δικά τους ενδιαφέροντα. Οι ερευνήτριες έδωσαν στα παιδιά ηλικίας 12 ετών ερωτηματολόγια με τα οποία έκριναν τον δείκτη νοημοσύνης τους. Επίσης, ρώτησαν τους γονείς τους πόσο τα παιδιά αυτά εστιάζουν στα ενδιαφέροντά τους και πόσο ενταγμένα ή αποκομμένα είναι από την κοινωνική ζωή.

Συνδύασαν τις απαντήσεις σε έναν δείκτη και διαπίστωσαν ότι όσο η ηλικία του πατέρα μεγαλώνει, τόσο υψηλότερα βρίσκεται ο δείκτης αυτός. Παιδιά των οποίων οι πατεράδες ήταν, κατά τη γέννησή τους, 25 ετών ή νεότεροι, είχαν μέσο δείκτη 39,6, παιδιά με πατεράδες ηλικίας 35 έως 44 ετών είχαν μέσο δείκτη 41, ενώ σε παιδιά με πατεράδες άνω των 50 ο δείκτης ανέβαινε στο 47.

Αλλες παράμετροι, όπως η ηλικία της μητέρας, τα επαγγελματικά προσόντα του πατέρα και η κοινωνικοοικονομική του θέση, δεν φάνηκε να έχουν κάποια επίδραση. Αντιθέτως, σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, καθώς η πατρική ηλικία φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Translational Psychiatry.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Μαγκνταλένα Γιανέκα από το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, η οποία έχει μελετήσει και τη σχέση της προχωρημένης πατρικής ηλικίας με τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια.

«Γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της προχωρημένης ηλικίας του πατέρα, αλλά τώρα δείχνουμε ότι αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν καλύτερες προοπτικές στην εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία τους», είπε στον Guardian. Η ερευνήτρια εκτιμά ότι κάποια από τα γονίδια που συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή επιτυχία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. Πάντως, δύο από τους πιο επιτυχημένους «σπασίκλες» στον κόσμο, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ήρθαν στον κόσμο από πατεράδες 30 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή