Φεστιβάλ Φιλίππων, στα 60 του, πιο ζωντανό από ποτέ

Φεστιβάλ Φιλίππων, στα 60 του, πιο ζωντανό από ποτέ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς έξι δεκαετίες μετά την πρώτη του διοργάνωση, το Φεστιβάλ Φιλίππων παραμένει πιο ζωντανό από ποτέ και αυτό αναμφίβολα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ουδέποτε έπαψε να είναι ανοιχτό σε φρέσκες ιδέες και πρόσωπα. Για να γιορτάσει τα 60ά γενέθλιά του, το Φεστιβάλ δεν θα παραλείψει να τιμήσει όσους συνέβαλαν στην καθιέρωσή του ως ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του ελληνικού καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, όμως, απευθύνει πρόσκληση σε εκπροσώπους της νεότερης γενιάς να δημιουργήσουν παραστάσεις βασισμένες στο αρχαίο δράμα, υπό τις οδηγίες των ανερχόμενων σκηνοθετών Ιόλης Ανδρεάδη, Σύλβιας Λιούλιου, Γεωργίας Μαυραγάνη, Γιάννη Ρήγα και Λώρας Τέσμαν. «Καθώς το Φεστιβάλ κλείνει τα 60 του χρόνια, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό να δώσουμε βήμα έκφρασης σε πέντε νέους σκηνοθέτες, που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης.

Ολη η προετοιμασία και οι πρόβες για τις παραστάσεις του διεθνούς εργαστηρίου αρχαίου δράματος θα πραγματοποιηθούν σε κοινή θέα στις Κρηνίδες Καβάλας από τις 20 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου, λειτουργώντας ως ανοιχτό εργαστήρι για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν. Ετσι, το Φεστιβάλ θα ανακτήσει κάτι από την ατμόσφαιρα των παλαιότερων διοργανώσεων, όταν το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ έμεναν για ολόκληρες εβδομάδες στις Κρηνίδες «δουλεύοντας» τις παραγωγές τους, συνεχίζει ο κ. Γκόνης. Στον ρόλο του επιβλέποντος του εργαστηρίου ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο οποίος είναι και το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ.

Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν λείπουν οι μεγάλες παραγωγές, αρχίζοντας με το οπτικοακουστικό «Piaf! The Show», που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 8 Ιουλίου. Το «παρών» θα δώσουν όπως κάθε χρόνο το Εθνικό Θέατρο, με την «Ειρήνη», το ΚΘΒΕ, με τους «Επτά επί Θήβας», και πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού θεάτρου, ενώ το μουσικό σκέλος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη «Συνάντηση» του Σταύρου Ξαρχάκου με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη και το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη, που κέρδισε τις εντυπώσεις την περασμένη Δευτέρα στο Καλλιμάρμαρο. Εκτός από το αρχαίο θέατρο, που πρόσφατα εντάχθηκε (μαζί με ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων) στον Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο φρούριο Καβάλας και σε άλλα σημεία της πόλης.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο www.philippifestival.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή