Start-ups: Μία αχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι της ελληνικής κρίσης

Start-ups: Μία αχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι της ελληνικής κρίσης

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση εδώ και μία δεκαετία. Από τη διολίσθησή της σε ύφεση το 2008, έχει δει το ετήσιο ακαθάριστο προϊόν της να συρρικνώνεται κατά 25%. Ο δείκτης ανεργίας παραμένει πάνω από 20% εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες, κυρίως αυτοί με την καλύτερη μόρφωση και προοπτικές σταδιοδρομίας, έχουν φύγει από τη χώρα για να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.

Έχουν υπάρξει λίγες αχτίδες ελπίδας σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο. Μία από αυτές είναι η σταθερή ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων. Στα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων επενδυτικών κεφαλαίων με τη στήριξη της Ε.Ε. στις αρχές του 2013, έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων γύροι χρηματοδότησης δεκάδων εκατομμυρίων και εξαγορές από μεγάλες διεθνείς εταιρείες.

Τα τέσσερα JEREMIE funds ολοκλήρωσαν πέρυσι τον κύκλο ζωής τους, αλλά έχει ήδη ανακοινωθεί ένα νέο όχημα, το Equifund, με πόρους εθνικούς, κοινοτικούς και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το Equifund θα δημιουργήσει μία δεξαμενή 260 εκατ. ευρώ, μέσα από την οποία θα ξεπηδήσει η νέα γενιά επενδυτών στις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Ένας ιδιαίτερα δραστήριος παίκτης στην ελληνική σκηνή των start-ups  από τις απαρχές της είναι ο Σταύρος Μεσσήνης. Ο Μεσσήνης ήταν συνιδρυτής του CoLab, του πρώτου συνεργατικού χώρου στην Αθήνα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Τέσσερα χρόνια αργότερα πούλησε το μερίδιό του στο CoLab και ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα – το Cube, με έδρα την ταραγμένη γειτονιά των Εξαρχείων.

«Επί του παρόντος φιλοξενούμε περίπου 20 εταιρείες – κυρίως εταιρείες παραγωγής λογισμικού, αλλά έχουμε και μία-δύο που παράγουν εξοπλισμό, μία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και μία που φτιάχνει μοδάτες γυναικείες τσάντες», λέει. «Τους παρέχουμε εγκαταστάσεις για να εργαστούν, υπηρεσίες μεντόρων και συμβουλές σε νομικά και λογιστικά θέματα. Το γεγονός ότι συνυπάρχουν σε ένα κοινό γραφείο σημαίνει ότι βοηθούν ο ένας τον άλλον.»

Ο Διονύσης Κακολύρης, συνιδρυτής της Autofire, μίας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων για βιντεοπαιχνίδια που φιλοξενείται στο Cube, δίνει τη δική του εμπειρία: «Γίνονται διαρκώς εκδηλώσεις και έχει δημιουργηθεί μία ζωτική κοινότητα, που είναι έτοιμη να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει ένα όραμα.» Η Autofire ετοιμάζεται αυτές τις μέρες να λανσάρει το προϊόν της σε μορφή beta. 

Το Found.ation, μία άλλη θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, υιοθετεί «μία πολύ πραγματιστική προσέγγιση στην προώθηση νέων εγχειρημάτων», όπως αναφέρει ένας εκ των ιδρυτών της, ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. «Η ομάδα μας αποτελείται από γνώστες της τεχνολογίας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων, ειδικούς στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στο marketing και στην εξεύρεση χρηματοδότησης». Ο Καλαβρός-Γουσίου, αν και μόλις 29 ετών, έχει ήδη να επιδείξει σχεδόν δέκα χρόνια παρουσίας στον ελληνικό κλάδο των τεχνολογικών start-ups – συμπεριλαμβανομένων και οκτώ ετών ως διοργανωτής του TEDxAthens. «Η κύρια προτεραιότητά μας είναι να επιλέγουμε άτομα αντί ιδεών, και ομάδες αντί ατόμων», προσθέτει. «Καθόμαστε με τις ομάδες και προσπαθούμε να εξετάσουμε την κουλτούρα τους, τη στάση τους και την ηθική τους, και το αν έχουν βρει κάποιο κενό στην αγορά το οποίο θα καλύψει το προϊόν τους».

Start-ups: Μία αχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι της ελληνικής κρίσης-1

Πώς έχει εξελιχθεί ο κλάδος των start-ups στην Ελλάδα; Έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες; Τα τελευταία πέντε χρόνια «έχει ωριμάσει δραματικά», λέει ο Καλαβρός-Γουσίου. Ο Μεσσήνης από την πλευρά του σημειώνει ότι την «ευφορία» που ακολουθεί μία πετυχημένη επένδυση σε μία εταιρεία του οικοσυστήματος συχνά τη διαδέχεται μία «πραγματική βουτιά» στους δείκτες αισιοδοξίας. Μία τέτοια βουτιά – «μάλλον η μεγαλύτερη», λέει – ήταν η επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το καλοκαίρι του 2015.

Σε τέτοιες περιόδους, εξηγεί ο Μεσσήνης, «μία μείζονα πρόκληση είναι η σημαντική διαρροή εγκεφάλων. Οι περισσότεροι σχεδιαστές λογισμικού που ξέρουν τη δουλειά θα μεταναστεύσουν σε μία περίδιο επενδυτικής ξηρασίας, όταν οι επιχειρηματίες εδώ δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση και άρα δεν μπορούν να τους προσλάβουν.

Παρότι τα πανεπιστήμια παράγουν εξαιρετικά ταλέντα, υπάρχει αρκετά περιορισμένη προσφορά τεχνολόγων με εμπειρία σε επιχειρηματικά εγχειρήματα.»

Μία οργάνωση που εστιάζει ειδικά στην αναστροφή της διαρροής εγκεφάλων από την Ελλάδα είναι η Reload Greece, που ιδρύθηκε το 2012 στο Λονδίνο. Έκτοτε έχει οργανώσει τρία συνέδρια, έχει παρουσιάσει το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει δημιουργήσει δεσμούς συνεργασίας με οκτώ βρετανικά πανεπιστήμια.  

Start-ups: Μία αχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι της ελληνικής κρίσης-2

«Η ανάπτυξη στενών δεσμών με το οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι το κλειδί για να πετύχουμε την αποστολή μας, που είναι να δημιουργήσουμε γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου», λέει η Έφη Κυρτάτα, η νέα και δυναμική διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης. Αναφερόμενη στο Reload Greece Challenge – ένα εννιαήμερο πρόγραμμα επιμόρφωσης start-ups, που περιλαμβάνει διαγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων και που θα λάβει χώρα φέτος το καλοκαίρι – η Κυρτάτα σημειώνει ότι φέτος «ξεκινούν κάποιες πολύ σημαντικές συνεργασίες με παράγοντες-κλειδιά της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής». Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι θερμοκοιτίδες δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.  

Οι απρόβλεπτες προκλήσεις και τα επόμενα βήματα

Στην απόπειρα εφαρμογής των διδαγμάτων που μαθαίνει κανείς σε προγράμματα όπως το Reload Challenge Greece στην πατρίδα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με απρόβλεπτες προκλήσεις, όπως αυτές που συνεπάγεται η ζωή στα Εξάρχεια για τους ένοικους του Cube. «Επιλέξαμε να κάνουμε κάτι σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης γιατί το ενοίκιο ήταν φθηνό και πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της κατάστασης», εξηγεί ο Μεσσήνης. «Προς το παρόν, τα έχουμε καταφέρει. Είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα με το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες είδαμε μία σημαντική βελτίωση, χάρη στη συνεργασία μας με τις αρχές αλλά και το ότι θέσαμε δημοσίως ενώπιον των ευθυνών τους. Με τη σωστή ενθάρρυνση, δρουν θετικά.»

Πέρα από τα θεμελιώδη (την τήρηση της τάξης), τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις 350-450 εταιρείες (σύμφωνα με υπολογισμούς της Found.ation) που αποτελούν σήμερα τον κλάδο; «Χρειαζόμαστε φορολογικά κίνητρα και κίνητρα απασχόλησης, και διευκόλυνση των διαδικασιών έναρξης, λειτουργίας και κλεισίματος των επιχειρήσεων» λέει ο Καλαβρός-Γουσίου. «Και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα επιχειρηματικότητας, που θα προσελκύσει χρήματα Ελλήνων ιδιωτών, και που θα ωθήσεις διεθνείς start-ups και επενδυτές να κοιτάζουν προς την Ελλάδα για ευκαιρίες.»

 

Impact Journalism Day 2017
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT