Πολλοί… Πύργοι Γκρένφελ στη Βρετανία

Πολλοί… Πύργοι Γκρένφελ στη Βρετανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τουλάχιστον επτά ψηλά κτίρια στη Βρετανία φέρουν την ίδια εύφλεκτη εξωτερική επένδυση με τον Πύργο Γκρένφελ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων της εξωτερικής επένδυσης 600 υψηλών κτιρίων. Από το βήμα της Βουλής, η Βρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε ούτε ένας άνθρωπος να μη μείνει σε εύφλεκτο κτίριο. Το βασικό ερώτημα που της απηύθυνε η αντιπολίτευση είναι γιατί οι έλεγχοι αυτοί γίνονται μετά την καταστροφή και όχι πριν από αυτήν, δεδομένων των πολυάριθμων προειδοποιήσεων που ήδη υπήρχαν. Η επένδυση είχε όψη αλουμινίου αλλά πυρήνα πολυουρεθάνης (εμπορική ονομασία Reynobond PE) και ήταν γνωστό ότι είναι εύφλεκτη. Παρ’ όλα αυτά, δεν τέθηκε εμπόδιο από κάποια αρμόδια κρατική υπηρεσία στην τοποθέτησή της, με αποτέλεσμα ο πύργος 24 ορόφων να λαμπαδιάσει σε λιγότερο από μία ώρα. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κόλαση της φωτιάς, καθώς ο πύργος δεν διέθετε ούτε σύστημα πυρόσβεσης με ψεκαστήρες νερού στο ταβάνι.

Από το βήμα της Βουλής, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι οι οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στα θύματα της πυρκαγιάς δεν θα αφαιρεθούν από τα κοινωνικά τους επιδόματα (επρόκειτο για εργατική πολυκατοικία και πολλοί από τους ενοίκους λαμβάνουν επιδόματα) και ότι δεν θα ζητηθεί από τους πυρόπληκτους να αποδείξουν εάν βρίσκονται ή όχι νόμιμα στη χώρα. Η Μέι αναγνώρισε ευθύνες της διοίκησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς τις πρώτες ημέρες μετά την πυρκαγιά η παρουσία του επίσημου κράτους στον τόπο της καταστροφής ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, πέραν των επεμβάσεων της πυροσβεστικής.

«Ο Πύργος Γκρένφελ έχει μετατραπεί σε πολιτικό σύμβολο ανισότητας», σχολίασε ο αναλυτής του BBC Ιαν Γουότσον. Ο πύργος βρίσκεται στο Κένσιγκτον, την πλουσιότερη περιοχή του Λονδίνου, η οποία, για πρώτη φορά στα χρονικά, στις τελευταίες εκλογές εξέλεξε βουλευτή των Εργατικών. «Το καρβουνιασμένο κουφάρι του πύργου δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της εκλογικής μου περιφέρειας», είπε η νεοεκλεγείσα Εμα Ντεντ Κοντ, σημειώνοντας ότι πλάι στα αμύθητης αξίας ακίνητα υπάρχει φτώχεια, υποσιτισμός και συνωστισμός σε ακατάλληλα κτίρια.

Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Τσέλσι υπέβαλε χθες την παραίτησή του, λόγω της καταστροφής, ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή