Ενας σωρός ερειπίων ο μιναρές Αλ Χάμπντα

Ενας σωρός ερειπίων ο μιναρές Αλ Χάμπντα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί 850 χρόνια, ο κεκλιμένος μιναρές αλ Χάμπντα, ο «Kαμπούρης» όπως τον έλεγαν οι Ιρακινοί, ορθωνόταν πάνω από την Παλιά Πόλη της Μοσούλης, δίπλα στο ιστορικό τέμενος Αλ Νούρι. Χθες τα χαράματα, όταν ο Νασουάν, εργάτης που ζει σε μια κοντινή γειτονιά, ανέβηκε στην ταράτσα, δεν αντίκρισε παρά ένα σωρό ερειπίων. «Αποσβολώθηκα βλέποντας ότι ο μιναρές δεν υπήρχε πια. Ενιωσα σαν να είχα χάσει ένα γιο μου», δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο διεθνούς πρακτορείου.

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε τον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό για την καταστροφή του τεμένους, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή βομβαρδίστηκε από αέρος. Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Ντόριαν, διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το σενάριο, βεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα πλήγμα στην περιοχή.

Η ανατίναξη του τεμένους έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ο ιρακινός στρατός στένευε τον κλοιό της πολιορκίας στην Παλιά Πόλη, περιορίζοντας στα δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα τον θύλακο που εξακολουθούν να ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν οι ίδιο το τέμενος και τον μιναρέ του, προτιμώντας να καταστραφεί παρά να δουν την τρίχρωμη ιρακινή σημαία να υψώνεται εκεί όπου μέχρι χθες κυμάτιζε η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. «Πρόκειται για επίσημη ομολογία ήττας», προσέθεσε ο Αμπάντι.

Το τέμενος αλ Νούρι έχει τεράστια συμβολική σημασία για το Ισλαμικό Κράτος. Από τον άμβωνά του, ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το συροϊρακινό «χαλιφάτο» του, στις 4 Ιουλίου 2014. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι «είναι πολύ πιθανό» ο αλ Μπαγκντάντι να σκοτώθηκε σε ρωσική επιδρομή, στα τέλη Μαΐου, αλλά δυτικές πηγές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, πιθανολογώντας ότι έχει καταφύγει στα σύνορα με τη Συρία. Την αποστροφή της για την καταστροφή του ιστορικού τεμένους εξέφρασε η UNESCO.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή