Αισιοδοξία Πούτιν για τον Turkish Stream

Αισιοδοξία Πούτιν για τον Turkish Stream

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εργασίες συναρμολόγησης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στη Μαύρη Θάλασσα επιθεώρησε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε στην περιοχή του Κρασνοντάρ και προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο πλοίο «Pioneering Spirit», που τοποθετεί υποθαλάσσια τον αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Από το κατάστρωμα του σκάφους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για να τον ενημερώσει γύρω από την πορεία των εργασιών. Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών, ο Ρώσος ηγέτης εξήρε τη διμερή συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία, τονίζοντας ότι «ενώ χρειάζονται χρόνια για να εξασφαλίσουμε τη διοικητική έγκριση ανάλογων σχεδίων με άλλες χώρες, με την Τουρκία μάς πήρε μόλις επτά μήνες και αυτό οφείλεται ασφαλώς στη δική σας προσωπική υποστήριξη». Η συμφωνία για την κατασκευή του Turkish Stream συνομολογήθηκε το φθινόπωρο του 2016, στο πλαίσιο της γενικότερης ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, που είχαν διαταραχθεί μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου από την τουρκική αεροπορία, στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στα οποία μένει να συμφωνήσουμε – το σημείο εισόδου του αγωγού, η διέλευσή του από την τουρκική επικράτεια και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας», εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του πως όλες οι εκκρεμότητες θα αρθούν πολύ σύντομα.

Το πλοίο «Pioneering Spirit» είναι το μεγαλύτερου αυτού του είδους στον κόσμο, με μήκος 477 μέτρα και πλάτος 124 μέτρα. Μπορεί να συναρμολογεί 3,5 έως 5 χιλιόμετρα αγωγού κάθε μέρα, σε βάθος μεγαλύτερο των δύο χιλιομέτρων. Οπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, το πρώτο σκέλος του αγωγού θα είναι έτοιμο εντός του 2018 και το δεύτερο έως τα τέλη του 2019.

Ανάγκες φυσικού αερίου

Στο κατάστρωμα του «Pioneering Spirit», τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκαν ο πλοίαρχος του σκάφους, Φρεντ Ρέγκτοτ, και ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Ενημερώνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Μίλερ σημείωσε ότι η Ρωσία καλύπτει ήδη το 53% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, ενώ η αντίστοιχη ζήτηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και στις χώρες της Nότιας και Nοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή