ΚΟΣΜΟΣ

Από την αφάνεια στη θέση του διαδόχου

Από την αφάνεια στη θέση του διαδόχου

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προώθησε τον 31χρονο γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως διάδοχο του θρόνου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τις προστριβές με το Ιράν και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση για απομάκρυνση του διαδόχου, 57χρονου Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, ελήφθη εν μέσω της αιφνίδιας εμφάνισης του 31χρονου, ο οποίος βρισκόταν στην αφάνεια μέχρι να αναλάβει ο πατέρας του τον θρόνο το 2015.

Εκτοτε ο πρίγκιπας Σαλμάν έχει συγκεντρώσει τεράστια εξουσία, τόσο ως υπουργός Αμυνας όσο και επιτηρώντας την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς και την αναδόμηση της οικονομίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποστηρικτές του τον επαινούν για την εργατικότητά του και το όραμά του για το μέλλον της χώρας, ενώ οι επικριτές του τον χαρακτήρισαν άπειρο και υπέρμετρα φιλόδοξο.

Παράλληλα, η αναδιάταξη στη διαδοχή σήμανε και το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, ο οποίος κέρδισε τη στήριξη και τον σεβασμό των πολιτικών στη Σαουδική Αραβία αλλά και των συμμάχων της χώρας στο εξωτερικό, τόσο για τη δράση του ως υπουργού Εσωτερικών όσο και για τη διάλυση της Αλ Κάιντα εντός της Σαουδικής Αραβίας.

Ταυτόχρονα η ταχύτατη ανέλιξη του πρίγκιπα Μοχάμεντ έχει οδηγήσει αρκετούς παρατηρητές να συμπεράνουν ότι ο πατέρας του σκόπευε εξαρχής να ορίσει αυτόν ως διάδοχο, γεγονός το οποίο δρομολόγησε κάνοντας χρήση της απόλυτης εξουσίας που του παρέχει το πολίτευμα της χώρας του. Στο πλαίσιο αυτό, ως δεύτερος στη διαδοχή, ο πρίγκιπας ηγήθηκε ενός σχεδίου, με το όνομα «Σάουντι 2030», το οποίο στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας και να απαλλάξει τη χώρα από ορισμένους, παραδοσιακούς, ισλαμικούς, κοινωνικούς περιορισμούς.

Οσον αφορά την αντιπαλότητα της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, ο διάδοχος του θρόνου έχει υιοθετήσει μια απόλυτη στάση, δηλώνοντας ότι ο διάλογος με το Ιράν είναι αδύνατος «καθώς θέλει να ελέγξει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο».

Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, πάντως, βρίσκονται πλέον στο περιθώριο, εκφράζοντας τον εκνευρισμό τους για την ανέλιξη του νέου διαδόχου. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί και στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα η αιφνίδια αναβάθμισή του, που επιτείνει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της Σαουδικής Αραβίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βασιλιάς έχει προωθήσει και τους υπόλοιπους γιους του διορίζοντας έναν εξ αυτών ως πρέσβη στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, τα αίτια της απομάκρυνσης του τέως διαδόχου παραμένουν άγνωστα. Μετά την αναβάθμιση του διαδόχου, ο ανιψιός του Σαλμάν καθαιρέθηκε από όλα τα πόστα που κατείχε.