Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ είδαν κινήσεις που μαρτυρούν νέα επίθεση με χημικά στη Συρία

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ είδαν κινήσεις που μαρτυρούν νέα επίθεση με χημικά στη Συρία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν στο συριακό αεροδρόμιο Σαϊράτ, το οποίο είχαν πλήξει τον Απρίλιο, κινήσεις που φαίνεται πως συνιστούν την προετοιμασία εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης μίας νέας επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αρχιπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Οι κινήσεις περιλάμβαναν συγκεκριμένο αεροσκάφος σε συγκεκριμένο υπόστεγο, που αμφότερα γνωρίζουμε πως συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ντέιβις, τονίζοντας ότι οι ανησυχητικές αυτές κινήσεις έλαβαν χώρα «χθες η προχθές».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα, και προειδοποίησε τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι αυτός και οι ένοπλες δυνάμεις του «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» εάν προχωρήσουν σε επίθεση.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση «οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις για μια νέα επίθεση με χημικά από το καθεστώς Ασαντ που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία πολιτών, μεταξύ των οποίων και αθώα παιδιά. Οι δραστηριότητες αυτές μάλιστα μοιάζουν με εκείνες που έγιναν πριν από τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου. Οπως έχουμε προηγουμένως δηλώσει, η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία έχει σαν στόχο την εξάλειψη του ΙΚ του Ιράκ και της Συρίας. Εάν ωστόσο ο Ασαντ προχωρήσει σε μια ακόμη δολοφονική επίθεση με χημικά όπλα, ο ίδιος και ο στρατός του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση της 4ης Απριλίου στην επαρχία Ιντλίμπ τρομακτικές εικόνες και βίντεο με παιδιά που πέθαιναν από ασφυξία, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Τρεις μέρες μετά οι ΗΠΑ προχώρησαν σε στρατιωτική επίθεση εκτοξεύοντας 59 πυραύλους Τόμαχοκ από αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ηταν η πρώτη απευθείας στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Ασαντ στη διάρκεια του εξαετούς εμφυλίου που πλήττει τη Συρία.

Στο μεταξύ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ντέιβις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου δεν στρέφονται μόνο στη συριακή κυβέρνηση, αλλά και στους δύο «προστάτες» και υποστηρικτές της, τη Ρωσία και το Ιράν.

«Πιστεύω ότι ο στόχος αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι να σταλεί μήνυμα στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ αλλά στη Ρωσία και το Ιράν, ειδοποιώντας τους πως αν κάτι τέτοιο ξανασυμβεί, θα δεχθούν προειδοποιήσεις άμεσα», ανέφερε συγκεκριμένα η Χάλεϊ.  

«Απαράδεκτοι» οι αμερικανικοί ισχυρισμοί

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και τις προειδοποιήσεις προς το συριακό καθεστώς, χαρακτηρίζοντας τες «απαράδεκτες». 

«Δεν έχω επίγνωση καμίας πληροφορίας για την απειλή χρήσης χημικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία θεωρεί «απαράδεκτες» τις απειλές που εξαπέλυσε ο Λευκός Οίκος προς το συριακό καθεστώς. 

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος με κοινοποίηση του στο Twitter σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον είναι βασισμένοι σε ένα «ψευδές πρόσχημα» και οδηγούν σε «επικίνδυνη κλιμάκωση» στη Συρία, προσθέτοντας ότι «εξυπηρετούν μόνο το Ισλαμικό Κράτος, τη στιγμή που αυτό κατατροπώνεται από τον ιρακινό και συριακό λαό».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή