Σημαντική νίκη για Αλβανούς σοσιαλιστές

Σημαντική νίκη για Αλβανούς σοσιαλιστές

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Σημαντική νίκη μοιάζει να εξασφαλίζει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, με το ήμισυ των καταμετρημένων ψήφων να εμφανίζει τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα με ποσοστό 49,47%.

Εάν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να καταλάβει 76 έδρες, επί συνόλου 140 στη Βουλή των Τιράνων, σχηματίζοντας αυτόνομη κυβέρνηση.

Δεύτερο ανέδειξε η κάλπη το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, με ποσοστό 28,4% και 41 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα έχασε ποσοστό 10% σε σχέση με τα ποσοστά των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Με το Δημοκρατικό Κόμμα συνεργάσθηκε μεταξύ άλλων και το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την ελληνική ομογένεια.

Στο αλβανικό Κοινοβούλιο φαίνεται, όμως, ότι θα εισέλθει και το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενταξης και Ενότητας, γνωστό και ως κόμμα των Τσάμηδων, με δύο έδρες. Στην τρίτη θέση αναδεικνύεται το αριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης, που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, με ποσοστό 15% και εκπροσώπηση 20 εδρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε από τους οκτώ ομογενείς υποψηφίους βουλευτές, που διεκδίκησαν έδρα στη Βουλή, εξελέγησαν. Οριακή νίκη κατέγραψε, στο μεταξύ, στην περιφέρεια της Αυλώνας ο ομογενής υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία, που δεν ξεπέρασε το 46% σε εθνικό επίπεδο. Σε ορισμένους δήμους, όπου πλειοψηφεί η ελληνική ομογένεια, όπως στον Δήμο Δρόπολης, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 21%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή