«Χαστούκι» σε Ρέντσι ο δεύτερος γύρος των εκλογών

«Χαστούκι» σε Ρέντσι ο δεύτερος γύρος των εκλογών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πικρό ποτήρι για τον ηγέτη της ιταλικής Κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι επεφύλαξε ο προχθεσινός, δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι έχασε παραδοσιακά προπύργια της ιταλικής Αριστεράς, όπως η Γένοβα και η Λ’ Ακουιλα, ενώ η Δεξιά κέρδισε δεκάδες καινούργιες πόλεις, αναπτερώνοντας τις ελπίδες της για επάνοδο στην εξουσία με τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Μάιο του 2018.

«Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Ορισμένες ήττες πόνεσαν, αρχίζοντας από τη Γένοβα και τη Λ’ Ακουιλα», έγραψε στο Facebook ο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Δεκέμβριο, αλλά φιλοδοξεί να οδηγήσει το Δημοκρατικό Κόμμα σε νέα νίκη, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τελείως διαφορετικά ήταν τα συναισθήματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαπίστωσε ότι «η Κεντροδεξιά είναι ο μεγαλύτερος συνασπισμός της χώρας».

Η συμμαχία της Κεντροδεξιάς Forza Italia υπό τον Μπερλουσκόνι και της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι κέρδισε το 55% των ψήφων στη Γένοβα. Αθροίζοντας τα αποτελέσματα και των δύο γύρων, η Κεντροδεξιά επικράτησε σε 79 πόλεις–25 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές–, ενώ η Κεντροαριστερά νίκησε σε 76, χάνοντας 30 μεγάλους δήμους.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο –το οποίο προηγείται με βραχεία κεφαλή του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– είχε πολύ κακή επίδοση στον πρώτο γύρο της 11ης Ιουνίου και εμφανίστηκε μόνο σε μία από τις 25 μεγαλύτερες πόλεις στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Συνολικά, πάντως, κατάφερε να κερδίσει οκτώ περισσότερους δήμους από την προηγούμενη φορά, φτάνοντας τους 45, περιλαμβανομένων εκείνων της Ρώμης και του Τορίνο, όπου οι εκλογές διεξήχθησαν πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόκριμα για τις βουλευτικές του 2018. Πέραν των άλλων, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μόλις 46%, ιδιαίτερα χαμηλή για τα ιταλικά δεδομένα. Επιπλέον, παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η Forza Italia και η Λέγκα του Βορρά καταφέρουν να υπερβούν τις αντιθέσεις τους και να συνεργαστούν στις βουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή