Οδεύοντας προς την ανακατάληψη της Μοσούλης

Οδεύοντας προς την ανακατάληψη της Μοσούλης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΟΥΛΗ. Σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, μετά την αποτυχία των αντεπιθέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Ιρακινού στρατηγού.

«Μόνο μια μικρή ομάδα έχει παραμείνει στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης. Από στρατιωτικής άποψης, το Ισλαμικό Κράτος έχει τελειώσει. Το ηθικό τους έχει καταρρεύσει. Τους προτείνουμε τώρα να παραδοθούν, εάν δεν θέλουν να πεθάνουν», είπε ο αντιστράτηγος Αμπντούλ Γκάνι αλ Ασάντι, διοικητής των επίλεκτων τμημάτων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διατηρούν υπό τον έλεγχό τους μικρό θύλακο, 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στη Μοσούλη. Απόπειρα του Ισλαμικού Κράτους το βράδυ της Κυριακής να διεισδύσει εκ νέου στην Παλιά Πόλη απέτυχε ύστερα από σκληρές μάχες με άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι διατήρησαν τις θέσεις τους στην Παλιά Πόλη, στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Την περασμένη εβδομάδα, ισλαμιστές μαχητές ανατίναξαν το ιστορικό τέμενος Αλ Νουρί και τον χαρακτηριστικό κεκλιμένο μιναρέ του. Από τον εξώστη του μιναρέ αυτού είχε κηρύξει ο –πιθανώς νεκρός– ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αν Μπαγκντάντι την ίδρυση του «χαλιφάτου» σε Ιράκ και Συρία, πριν από τρία χρόνια. Τα ερείπια του τεμένους Αλ Νουρί παραμένουν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.

Χθες το πρωί, ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοικία Αλ Φαρούκ στο βορειοδυτικό άκρο της Παλιάς Πόλης, απέναντι από το τέμενος Αλ Νουρί. Τον Ιανουάριο, ιρακινά στρατεύματα είχαν ανακαταλάβει την ανατολική Μοσούλη, ύστερα από μάχες διάρκειας 100 ημερών, εγκαινιάζοντας στις αρχές Φεβρουαρίου την επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη δυτική Μοσούλη.

Αμαχοι

Ο ιρακινός στρατός εκτιμά ότι περί τους 350 ισλαμιστές μαχητές παραμένουν πολιορκημένοι στη Παλιά Πόλη. Περισσότεροι από 50.000 άμαχοι, το ήμισυ των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη συνοικία, διαθέτοντας ελάχιστο πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Οργανώσεις αρωγής αποκαλύπτουν ότι πολλοί κάτοικοι της Παλιάς Πόλης δεν πέτυχαν να διαφύγουν και αιχμαλωτίστηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους αμάχους αυτούς ως ανθρώπινες ασπίδες κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή