Ανεπιθύμητοι στη Γερμανία οι φρουροί Ερντογάν

Ανεπιθύμητοι στη Γερμανία οι φρουροί Ερντογάν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Την ώρα που η γερμανική αστυνομία προετοιμάζεται για ενδεχόμενα βίαια επεισόδια από τους 7.000 διαδηλωτές που αναμένεται να συρρεύσουν στο Αμβούργο τον επόμενο μήνα για τη σύνοδο του G20, το Βερολίνο έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη πονοκέφαλο: το δίλημμα τι θα κάνει σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταφτάσει στην πόλη συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακες που καταζητούνται από την Ουάσιγκτον για τα επεισόδια έξω από την εκεί τουρκική πρεσβεία τον περασμένα μήνα. O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είπε χθες ότι δεν περιμένει πως θα πατήσουν το πόδι τους σε γερμανικό έδαφος, στο άμεσο μέλλον, οι 12 Τούρκοι πράκτορες, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης στις ΗΠΑ. Ο ίδιος πάντως δεν επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βελτ» ότι το υπουργείο του διεμήνυσε στην Τουρκία πως οι συγκεκριμένοι σωματοφύλακες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Ο διευθυντής της αστυνομίας του Αμβούργου, Μάρτιν Μάιερ, εξήγησε στο Σπίγκελ ότι «σκηνές σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να υπάρξουν στο Αμβούργο. Η αστυνομία θα βρίσκεται επιτόπου και αν υπάρξουν τέτοια περιστατικά θα επέμβει αμέσως».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα κατά τα οποία οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Γερμανία τον επόμενο μήνα. «Στον βαθμό που μπορούμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία για να επιλύσουμε ορισμένα προβλήματα (…), εάν μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόθεση για αυτό, θα θέλαμε να το κάνουμε», είπε ο Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών που είναι διαπιστευμένοι στην αμερικανική προεδρία. Τέλος, δεκάδες δήμαρχοι πόλεων όλου του κόσμου –μεταξύ αυτών του Παρισιού, της Ουάσιγκτον, της Μαδρίτης, του Σίδνεϊ– έκαναν έκκληση, μέσω άρθρου που δημοσίευσαν πολλές εφημερίδες, προς τους ηγέτες του G20, προκειμένου να τους ζητήσουν «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις» τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή