OHE: Μπροστά μας η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

OHE: Μπροστά μας η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αναφορά στο κατά πόσο τελικά θα μεταβεί στις 30 του μηνός, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας για την διάσκεψη για το Κυπριακό, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους «να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται», κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι τον Ιανουάριο είχε το προνόμιο να συγκαλέσει τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία «σηματοδότησε ένα ιστορικό βήμα στις προσπάθειες για την υπέρβαση δεκαετιών διαίρεσης». Προσθέτει ότι σήμερα είναι ενθαρρυμένος από τη συνέχιση της διάσκεψης και χαιρετίζει τη στάση που επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στη λήψη «αυτού του αποφασιστικού βήματος».«Η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου είναι τελικά μπροστά μας», προσθέτει. 

Ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου «είναι τελικά ενώπιον όλων» και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να την εκμεταλλευτούν, «κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει τη σταθερή δέσμευσή του να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες να επιδείξουν τη βούληση και την ηγετική ικανότητα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας συνολικής διευθέτησης.

Κοτζιάς: ​«Ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Άιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειας του» 

«Ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Άιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειας του» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν – Μοντανά, στην Ελβετία, ενώ σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες μόνο ώρες.

Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το βράδυ της Τρίτης ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί σε δείπνο εργασίας με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή