Κυβερνοεπίθεση σε Ουκρανία και Ευρώπη

Κυβερνοεπίθεση σε Ουκρανία και Ευρώπη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε χθες σε δεκάδες χώρες, αρχής γενομένης από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η νέα επίθεση εκμεταλλεύεται μία ακόμη φορά τα κενά ασφαλείας παλαιότερων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος Windows, πάνω στις οποίες «τρέχουν» χιλιάδες εφαρμογές για τη διαχείριση εταιρειών, υποδομών, νοσοκομείων κτλ.

Οι χάκερ εξαπέλυσαν την επίθεση χρησιμοποιώντας εργαλεία που κάποτε ανήκαν στην αμερικανική NSA, η οποία έχασε τον έλεγχό τους. Στην Ουκρανία, επλήγη το αεροδρόμιο του Κιέβου, αλλά και ο κατεστραμμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, ο οποίος επιτηρείται με ηλεκτρονικά συστήματα που έπαψαν να λειτουργούν αυτόματα και χρειάστηκε ανθρώπινη παρέμβαση.

Αλλά θύματα της κυβερνοεπίθεσης είναι η πολυεθνική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών A.P. Moller-Maersk και η ρωσική Damco, η οποία διαχειρίζεται εμπορευματοκιβώτια για λογαριασμό της Maersk, καθώς και η ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft.

Λύτρα 300 δολαρίων

Ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι σκληροί δίσκοι εταιρείας διαχείρισης κοντέινερ κρυπτογραφήθηκαν, με τους χάκερ να απαιτούν λύτρα 300 δολαρίων για να επιτρέψουν την πρόσβαση στα αρχεία. Οι χάκερ χρησιμοποιούν δύο επίπεδα κρυπτογράφησης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση στα αρχεία χωρίς την καταβολή των λύτρων. «Πάλι απ’ την αρχή. Είναι σαν το WannaCry», είπε ο ερευνητής της εταιρείας ασφαλείας F-Secure Μίκο Χιπόνεν. Τον Μάιο, κυβερνοεπίθεση που ονομάστηκε WannaCry είχε μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως αυτά που εξαπολύθηκαν χθες.

Επίσης, στα τέλη του 2016, η Ουκρανία είχε δεχθεί σειρά κυβερνοεπιθέσεων, με στόχο το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή