Η Μέρκελ ανοίγει τον δρόμο για γάμους oμοφυλοφίλων

Η Μέρκελ ανοίγει τον δρόμο για γάμους oμοφυλοφίλων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η καγκελάριος Μέρκελ έκανε την έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας επιτρέποντας στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Κατόπιν τούτου, η έγκριση του μέτρου θεωρείται δεδομένη, καθώς υπάρχουν στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών υπέρμαχοι του «γάμου για όλους», οι ψήφοι των οποίων θα προστεθούν στις θετικές ψήφους των βουλευτών όλων των υπόλοιπων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή.

Τα μοναδικά ερωτήματα που απομένουν είναι πότε θα γίνει η ψηφοφορία (οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν διεξαγωγή την Παρασκευή, τελευταία ημέρα πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής) και ποιος θα δρέψει τα πολιτικά οφέλη. Το σχετικό νομοσχέδιο λιμνάζει στα συρτάρια της Μπούντεσταγκ και δεν βρισκόταν καν στην ατζέντα της ολομέλειας, λόγω της πάγιας αντίδρασης των Χριστιανοδημοκρατών. Ομως, η όλο και μεγαλύτερη αποδοχή των ομόφυλων ζευγαριών από τη γερμανική κοινωνία οδήγησε όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση με εταίρο που αρνείται την επέκταση του δικαιώματος γάμου σε όλους. Μια τέτοια δέσμευση θα άφηνε ουσιαστικά τους Χριστιανοδημοκράτες χωρίς κυβερνητικούς εταίρους.

Επιπλέον, το ζήτημα κινδύνευε να ενισχύσει πολιτικά τους Σοσιαλδημοκράτες, με τον επικεφαλής τους Μάρτιν Σουλτς να ξεσηκώνει θύελλα χειροκροτημάτων αναφέροντάς το στην ομιλία της Κυριακής. Κατόπιν τούτου, η Αγκελα Μέρκελ στράφηκε στον πιο συντηρητικό εταίρο της, τον επικεφαλής της βαυαρικής CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, προς έκπληξη όλων, συμφώνησε στην αλλαγή στάσης.

Ακολούθησε τηλεοπτική συνέντευξη της Αγκελα Μέρκελ, στην οποία ερωτήθηκε γιατί αντιδρά στο μέτρο και, σε αντίθεση με το παρελθόν, δυσκολεύθηκε να εκφράσει λόγους αντίδρασης. «Εχω στην εκλογική μου περιφέρεια ένα ζευγάρι γυναικών το οποίο έχει αναλάβει την επιμέλεια οκτώ παιδιών. Δεν μπορώ πια να υποστηρίζω ότι αυτό βλάπτει τα παιδιά», είπε, ζητώντας παράλληλα τον σεβασμό όσων έχουν και θα έχουν αντίθετη άποψη. «Θέλω η ψήφος να είναι θέμα συνείδησης, όχι κάτι που επιβάλλω εγώ», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή