Εντυπωσιακές νωπογραφίες σε ρωμαϊκή οικία

Εντυπωσιακές νωπογραφίες σε ρωμαϊκή οικία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τα απανθρακωμένα ερείπια οικήματος του 3ου μ.Χ. αιώνα, με εκπληκτικής τέχνης νωπογραφίες στους τοίχους της, έφεραν στο φως τα έργα κατασκευής της γραμμής C του μετρό της ιταλικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στα ερείπια της κατοικίας, που φαίνεται πως κατέρρευσε ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς, βρέθηκαν επίσης τα οστά σκύλου, ηλικίας 1.800 ετών. Ο σκύλος πρέπει να σκοτώθηκε από την πυρκαγιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρχαιολογικής ομάδας.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ρώμης παρουσίασαν τα ευρήματα, που εντοπίσθηκαν σε φρεάτιο βάθους δέκα μέτρων κοντά στα τείχη του Μάρκου Αυρηλίου και σε σημείο όπου η χάραξη της νέας γραμμής του μετρό τα τέμνει.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού περιέγραψε τα ευρήματα ως παρόμοια με αυτά της Πομπηίας. Οι νωπογραφίες και τα ψηφιδωτά της Πομπηίας είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα για την αριστουργηματική τους τεχνοτροπία, με την έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ. να συμβάλλει στην άριστη διατήρηση των θησαυρών αυτών.

«Αλλη μία ομοιότητα της κατοικίας στα τείχη του Μάρκου Αυρηλίου με τα ευρήματα της Πομπηίας είναι ότι η φωτιά στο σπίτι της Ρώμης επέτρεψε την αποτύπωση και τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης στιγμής, η πυρκαγιά οδήγησε στην κατάρρευση της κατοικίας και στον εγκλωβισμό των νωπογραφιών», είπε ο Φραντσέσκο Προσπερέτι, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ρώμης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ευρήματα στα τείχη του Μάρκου Αυρηλίου ανήκουν σε οικία Ρωμαίου αριστοκράτη στην υπώρεια του Καίλιου λόφου στη νοτιοανατολική Ρώμη. Τα ερείπια, όμως, ίσως να ανήκουν σε στρατώνα, ο οποίος αποδεδειγμένα υπήρχε στο σημείο και έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο παλαιότερων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή της γραμμής C του μετρό.

Ενας από τους λόγους της μικρής έκτασης του μετρό της Ρώμης είναι η πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, που καθιστά κάθε τέτοιο έργο ιδιαίτερα χρονοβόρο και δαπανηρό.

Στη συγκεκριμένη ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κομμάτια ξύλινων επίπλων και μεγάλα τμήματα ιδιαίτερα καλά διατηρημένης νωπογραφίας, καθώς και πλακάκια ψηφιδωτών από τον δεύτερο όροφο της οικίας, ο οποίος κατέρρευσε πάνω στο ισόγειο. Η φωτιά, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «έψησε» τα ευρήματα, καθιστώντας τα πρωτόγνωρα ανθεκτικά στον χρόνο. «Η ανακάλυψη καμένης, ξύλινης οροφής αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στα αρχαιολογικά χρονικά της Ρώμης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή