Στρατιωτικοί και αστυνομικοί κατά Μαδούρο

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί κατά Μαδούρο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεμονωμένη ενέργεια αντικυβερνητικού αστυνομικού ή προάγγελος ευρύτερου, στασιαστικού κινήματος κύκλων του στρατού και της αστυνομίας για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο; Το ερώτημα αυτό πλανάται πάνω από τη Βενεζουέλα ύστερα από τη θεαματική επίθεση αστυνομικού ελικοπτέρου εναντίον του ανωτάτου δικαστηρίου και του υπουργείου Εσωτερικών, στην πρωτεύουσα Καράκας. Η επίθεση εκδηλώθηκε την ώρα που ο Μαδούρο απευθυνόταν μέσω της κρατικής τηλεόρασης στους πολίτες. Ενα γαλάζιο ελικόπτερο, που είχε κλαπεί από την αστυνομία, έκανε κύκλους πάνω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, εναντίον του οποίου εκτόξευσε 15 σφαίρες, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκονταν δεκάδες άτομα, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα της Δημοσιογραφίας.

Στη συνέχεια, πέταξε πάνω από το γειτονικό κτίριο του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο βρισκόταν σε συνεδρίαση και εκτόξευσε πέντε χειροβομβίδες. Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, οι χειροβομβίδες ήταν ισραηλινής κατασκευής και προέρχονταν από την Κολομβία. Ουδείς τραυματίστηκε από τις δύο επιθέσεις, ενώ μέχρι χθες το βράδυ ο πιλότος παρέμενε ασύλληπτος και το ελικόπτερο άφαντο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ο κατά δήλωσή του δράστης της επίθεσης αυτοπροσδιορίστηκε ως «Οσκαρ Πέρες». Στο εν λόγω βίντεο εμφανίζεται με στρατιωτική περιβολή και πλαισιώνεται από τέσσερις ενόπλους, με στολές παραλλαγής και μάσκες. «Είμαστε ένας συνασπισμός στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών και τασσόμαστε εναντίον αυτής της εγκληματικής κυβέρνησης», δήλωσε ο «Οσκαρ Πέρες».

Στο δικό του μήνυμα, μετά το επεισόδιο, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» και ανακοίνωσε ότι έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι ο δράστης της επίθεσης υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του πρώην υπουργού Εσωτερικών και απόστρατου στρατηγού Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρες, αλλά έχει πάψει να συνδέεται μαζί του.

Η τελευταία αναφορά του Μαδούρο μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Τόρες δεν ανήκει στη δεξιά αντιπολίτευση, αλλά σε οπαδούς του αριστερού, πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες –υπήρξε σύντροφός του ήδη από το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του 1991– που έχουν απογοητευθεί από τoν Μαδούρο και αντιτάσσονται στο σχέδιό του για Συντακτική Συνέλευση. Μία ημέρα πριν από το επεισόδιο με το ελικόπτερο, κρατικά μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν τον Τόρες ως πληροφοριοδότη της αμερικανικής υπηρεσίας DEA, που ασχολείται με τη δίωξη ναρκωτικών, ενώ ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι η CIA και κύκλοι της αντιπολίτευσης απεργάζονται στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του.

Η σχεδόν καθημερινή πολιτική βία του τελευταίου τριμήνου στη Βενεζουέλα έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 71 ανθρώπων και από τα δύο στρατόπεδα. Ο Μαδούρο παραμέρισε τη Βουλή, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και προκήρυξε εκλογές για Συντακτική Συνέλευση,στις 30 Ιουλίου. Η αντιπολίτευση θα μποϊκοτάρει τη Συντακτική, επιμένοντας στη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών για την αντικατάσταση του Μαδούρο –η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του 2018– και την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κρίσης. Κύκλοι της αντιπολίτευσης εξέφραζαν την υποψία ότι το επεισόδιο με το ελικόπτερο δεν αποκλείεται να «κατασκευάστηκε» από τον Μαδούρο για να αλλάξει την πολιτική ατμόσφαιρα και να νομιμοποιήσει μια εκστρατεία καταστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή