ΚΟΣΜΟΣ

Μουσείο Τζορτζ Λούκας στο Λος Αντζελες

Μουσείο Τζορτζ Λούκας στο Λος Αντζελες

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Το συμβούλιο της πόλης του Λος Αντζελες αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του σχεδίου για τη δημιουργία Μουσείου Αφηγηματικής Τέχνης, στο οποίο θα εκτίθεται η συλλογή του Αμερικανού παραγωγού και σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας. Τα έργα ανέγερσης του μουσείου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018 και να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2021, με το συνολικό κόστος να αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο σκηνοθέτης του «Πολέμου των Αστρων» ανακοίνωσε ότι επέλεξε το Λος Αντζελες για να φιλοξενήσει το μουσείο του, αφού οι προτάσεις για την κατασκευή του είτε στη γενέτειρά του, το Σαν Φρανσίσκο, είτε στη γενέτειρα της γυναίκας του, το Σικάγο, απορρίφθηκαν. Το μουσείο σύμφωνα με τον Λούκας αποτελεί «δώρο» στην πόλη του Λος Αντζελες και θα λάβει ως πρώτη χορηγία 400 εκατομμύρια δολάρια.

Στόχος του μουσείου, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι η «καθοδήγηση νέων ανθρώπων να σκέφτονται αντισυμβατικά, να φαντάζονται ό,τι θέλουν, να φαντάζονται και να δημιουργήσουν με βάση τους μύθους που κρατούν την πόλη του Λος Αντζελες αλλά και την κοινωνία ενωμένη». Στο πλαίσιο αυτό η τοποθεσία θεωρείται ιδανική, καθώς το μουσείο θα βρίσκεται αρκετά κοντά σε πάνω από 100 σχολεία, αλλά και δίπλα στο τοπικό πανεπιστήμιο, το University of Southern California, στο οποίο φοίτησε και ο Λούκας. Τα εκθέματα ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Λούκας και θα είναι τόσο έργα τέχνης, όσο και διάφορα αναμνηστικά από ταινίες. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται μεταξύ άλλων το κράνος του Darth Vader, το πρώτο φωτόσπαθο του Luke Skywalker, αντικείμενα από τις ταινίες «Μάγος του Οζ», «Καζαμπλάνκα» και αρκετά ακόμα έργα καλλιτεχνών και σκηνοθετών.

Το μουσείο αυτό αναμένεται να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με «την τέχνη της κινούμενης εικόνας», ενώ οι εμπνευστές του ευελπιστούν να αποτελέσει την απαραίτητη προσθήκη στο πολιτιστικό «τοπίο» του Λος Αντζελες, ώστε η πόλη μεταξύ άλλων να προσελκύει επισκέπτες και μέσα από τα μουσεία της.