ΝΑΤΟ: Eνίσχυση παρουσίας στο Αφγανιστάν, αλλά όχι συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

ΝΑΤΟ: Eνίσχυση παρουσίας στο Αφγανιστάν, αλλά όχι συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την παρουσία του στο Αφγανιστάν, όχι για να συμμετάσχει και πάλι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά για να υποστηρίξει τις αφγανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι στρατιωτικές αρχές ζήτησαν μερικές χιλιάδες στρατιώτες επιπλέον», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος σε μια σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία συμμετέχει στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση των αφγανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της αποστολής «Αποφασιστική Στήριξη», αφού ολοκληρώθηκε η στρατιωτική της επιχείρηση στο τέλος του 2014.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που απαιτείται μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ: η ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού, η υποστήριξη της αεροπορίας του Αφγανιστάν και η εκπαίδευση αξιωματικών του στρατού.

Όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις αναφορικά με το θέμα του Αφγανιστάν, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση «συγκεκριμένου αριθμού στρατιωτών» σε αυτό το στάδιο.

Πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από το αδιέξοδο και να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια πολιτική λύση», πρόσθεσε.

Οι Αμερικανοί διοικητές που βρίσκονται στην περιοχή ζητούν εδώ και μήνες ενισχύσεις πολλών χιλιάδων ανδρών, προκειμένου να βοηθήσουν την αφγανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πίεση από τους Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το θέμα.

Για το 2018 χρειάζονται 2.500 με 3.000 επιπλέον στρατιώτες ώστε το ΝΑΤΟ να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του στο Αφγανιστάν, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή