ΚΟΣΜΟΣ

Moσούλη: O ιρακινός στρατός κατέλαβε το τέμενος αλ-Νούρι

Moσούλη: O ιρακινός στρατός κατέλαβε το τέμενος αλ-Νούρι

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ-Νούρι στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, από το οποίο o ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το Καλοκαίρι του 2014.

Η ανακατάληψη του τεμένους αυτού είναι μια συμβολική νίκη για τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού, οι οποίες μάχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη συμπρωτεύουσα της χώρας και ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στο Ιράκ.

«Το ψευδοκράτος τους έπεσε», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. 

Aργότερα, ο πρόεδρος της χώρας, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, δήλωσε πως «το κράτος του ψεύδους» που εδραίωσε το ΙΚ έφτασε στο τέλος του με την πτώση του ιστορικού τεμένους, τονίζοντας πως οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να κυνηγούν τους εναπομείναντες εξτρεμιστές, «σκοτώνοντας και φυλακίζοντας τους» μέχρι τον τελευταίο.  

Εντούτοις, το αντίκτυπο της ανακατάληψης του τεμένους αναμένεται να μην είναι όσο μεγάλο αναμενόταν, καθώς οι τζιχαντιστές το ανατίναξαν πριν από μία εβδομάδα, καταστρέφοντας  και τον διάσημο κυρτό μιναρέ του αλ-Χάντμπα, το σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της χώρας.