Οι γκέι γάμοι διχάζουν το Βερολίνο

Οι γκέι γάμοι διχάζουν το Βερολίνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αύριο θα τεθεί προς ψήφιση στην Μπούντεσταγκ το νομοσχέδιο που επιτρέπει την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, μετά την ταχύτατη αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών στην αλλαγή στάσης της καγκελαρίου Μέρκελ. Η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, αν και στο εσωτερικό της παράταξης διατυπώθηκαν χθες ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η καγκελάριος χειρίστηκε το θέμα.

Στην αρχή της τετραετίας, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα προωθήσουν το θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων, προκειμένου να συγκυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Το γεγονός ότι τώρα, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία αυτή και θέτουν το ζήτημα προς ψήφιση, σε συμφωνία με τους Πράσινους και την Αριστερά, οφείλεται σε μία τηλεοπτική τοποθέτηση της Αγκελα Μέρκελ. Τη Δευτέρα, μιλώντας σε εκπομπή του περιοδικού Brigitte, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η ψήφος για το θέμα αυτό είναι θέμα συνείδησης.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, οι Σοσιαλδημοκράτες δρομολόγησαν την έγκριση του σχετικού «παγωμένου» νομοσχεδίου από κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία πλειοψηφούν μαζί με τους Πράσινους και την Αριστερά. Στην επιτροπή, όλοι οι Χριστιανοδημοκράτες ψήφισαν κατά, αλλά μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η στάση των συναδέλφων τους στην ολομέλεια.

Το ζήτημα θα αποφασιστεί κυριολεκτικά στην εκπνοή της κοινοβουλευτικής περιόδου, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές. Το κοινοβουλευτικό μπλοκ Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Αριστεράς αριθμεί μόλις δέκα βουλευτές περισσότερους από τους Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές. Εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ανω Βουλή (Μπούντεσρατ) στα μέσα Ιουλίου και, μετά την υπογραφή του προέδρου, θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του χρόνου. Το ζευγάρι μεσήλικων λεσβιών στο οποίο αναφέρθηκε στην τηλεοπτική της εμφάνιση η Αγκελα Μέρκελ είπε ότι, αν ο νόμος περάσει, θα παντρευτεί και θα την προσκαλέσει στην τελετή.

Από το εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών ακούστηκαν επικρίσεις για τη μοναχική απόφαση της καγκελαρίου, την οποία κάποιοι συνέκριναν με την αιφνιδιαστική απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας το 2011 ή για άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες το 2015.

Η πιο πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Forsa κατέγραψε την υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005. Συγκεκριμένα, στη μέτρηση που διενεργήθηκε την περίοδο 19-23 Ιουνίου, το κόμμα της καγκελαρίου συγκεντρώνει 40% σε πρόθεση ψήφου, αντί 23% των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή