Παιδιά για ζευγάρια γυναικών στη Γαλλία

Παιδιά για ζευγάρια γυναικών στη Γαλλία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τα ζευγάρια λεσβιών, αλλά και για τις ανύπαντρες γυναίκες, ενέκρινε η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή CCNE της Γαλλίας, με την κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν να υπογραμμίζει την πρόθεσή της να νομοθετήσει σχετικά.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της, η επιτροπή αναφέρει ότι «το άνοιγμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε άτομα που δεν πάσχουν από προβλήματα γονιμότητας είναι επιτρεπτή για άτομα που παραμένουν άτεκνα, κατόπιν των προσωπικών επιλογών τους».

Στη Γαλλία, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επιτρέπεται μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, τα οποία πάσχουν από ιατρικά διαγνωσμένη στείρωση ή κινδυνεύουν να μεταδώσουν σοβαρή ασθένεια στα παιδιά τους. Το Βέλγιο και η Ισπανία επιτρέπουν ήδη την τεχνητή γονιμοποίηση ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Η στάση της Εκκλησίας

Σπάνια παρέμβαση σε πολιτικό ζήτημα πραγματοποίησε εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας. Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Monde, ο επίσκοπος της Ρεν, Πιερ Ντορνελά, καλεί τον πρόεδρο Μακρόν να μην «αφυπνίσει τα πάθη». Ο επίσκοπος Ντορνελά, αρμόδιος της επισκοπής για θέματα ηθικής, εκτιμά ότι «θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο εάν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λάβουν βεβιασμένες αποφάσεις, οι οποίες θα διχάσουν τους Γάλλους».

Σε συνέντευξή του τον Μάρτιο στην καθολική εφημερίδα La Croix, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει ότι αν και υποστήριζε την επέκταση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για όλους, στο όνομα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα σεβόταν την απόφαση της επιτροπής CCNE.

Στον όρο «ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» περιλαμβάνεται η τεχνητή γονιμοποίηση ωαρίου, αλλά και η τεχνική γονιμοποίησης σε δοκιμαστικό σωλήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή