ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για κλίμα και εμπόριο εν όψει των G20

g20

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη να προωθήσουν από κοινού τις απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή και το ελεύθερο εμπόριο στην σύνοδο των G20, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι στόχος δεν ήταν να απομονώσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αντίθετες απόψεις και για τα δύο ζητήματα.

Ύστερα από συνάντηση, που διοργάνωσε η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας κατά τη διάρκεια της συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο, αλλά και να βρουν μία κοινή λύση με την Ουάσιγκτον στο θέμα του κλίματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στο δρόμο της λογικής, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν παράλογο να απομονωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μοιράζεται πολλά με την Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα το κοινό συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.